• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Ziraat Fakültesi
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Ziraat Fakültesi
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Determination of some paddy varieties resistant to iron toxicity

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (970.7Kb)

Tarih

2021

Yazar

Korkmaz, Ahmet
Akınoğlu, Güney

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Korkmaz A., Akınoğlu G. (2021). Determination of some paddy varieties resistant to iron toxicity. Uluslararası Tarım Araştırmalarında Yenilikçi Yaklaşımlar Dergisi, 5(1), 80 - 90. Doi: 10.29329/ijiaar.2021.339.6

Özet

The aim of this study is to determine some paddy varieties resistant to iron toxicity. Two different nutrient solutions were applied in the form of iron sulphate (FeSO4.7H2O) (Fe concentrations of I) 45 µM Fe (sufficient Fe), II) 3.50 mM Fe (toxic Fe) to paddy cultivars grown in sand media. Among the paddy cultivars grown at toxic iron level (3.50 mM Fe), the closest paddy cultivars in terms of investigated traits were identified as Hamzadere and Edirne cultivars, while the furthest cultivars were identified as Biga incisi and Ronaldo cultivars. Present findings revealed that Biga incisi and Edirne paddy cultivars were tolerant to toxic iron levels and Ronaldo paddy cultivar was the most susceptible to iron toxicity. Biga incisi and Edirne paddy cultivars formed a group and the best traits of these cultivars designating iron toxicity were identified as iron ratio transported to shoot, tolerance index to toxic iron level, shoot total iron content and leaf relative peroxidase activity. According to biplot analysis, Ronaldo paddy cultivar formed a different group and the best traits of this cultivar at toxic iron level were identified as iron ratio remained in roots and root cold extractable Fe/Zn ratio.

Kaynak

Uluslararası Tarım Araştırmalarında Yenilikçi Yaklaşımlar Dergisi

Cilt

5

Sayı

1

Bağlantı

https://doi.org/10.29329/ijiaar.2021.339.6
https://hdl.handle.net/20.500.12712/33024

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [41]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [4706]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.