Allerjen proteinlere duyarlılık gelişmesinde herpes simpleks tip-1 virüs ile oluşturulan bağışık yanıtın etkisi / Bora Ekinci; Danışman Belma Durupınar.
Özet
Özellikle gelişmiş ülkelerde besin allerjisi prevelansındaki artışlar, araştırmaları besin allerjisi üzerinde yoğunlaştırmıştır. Allerjik rahatsızlıklar Th2 lenfositlerinin sorumlu olduğu bir dizi immun reaksiyon sonucu meydana gelmektedir. Allerjik yanıtta Th2 yanıtının, Th1 cevabına doğru kaydırılarak immun yanıtın dengelenmesi ile allerjik reaksiyonların önleneceği öne sürülmüştür.Çalışmada, akut ve latent HSV-I infeksiyonunun, allerjen proteinlerin farelere verilmesi ile gelişen immun yanıta karşı etkileri araştırılmıştır. Bu amaç için akut ve latent HSV-I infeksiyonu oluşturulan BALB/c farelerde, yumurta beyazı, süt proteinleri, ovalbumin ve beta-laktoglobuline karşı meydana gelen immun yanıt değerlendirilmiştir. Allerjen proteinler HSV-I ile infekte edilen farelere intraperitoneal olarak verilmiştir. Sonuçlar, fare dalaklarından elde edilen lenfositlerin MTT lenfoproliferasyon testi kullanılarak incelenmesi ile yorumlanmıştır. Allerjen proteinler tek başlarına farelere verilerek başarılı şekilde allerji oluşturulmuştur. Akut infeksiyonda allerjen proteinlere karşı allerjik yanıt oluşumu önlenmiş ve proteinlere karşı immun cevapsızlık oluşmuştur. Latent infeksiyon esnasında BLG hariç, diğer allerjen proteinlere karşı toleransın sürdüğü, fakat yüksek doz BLG uygulamasında allerjik yanıtın yeniden meydana geldiği gözlenmiştir.Sonuçta akut HSV-I infeksiyonunun allerjen proteinlere karşı allerji gelişmesini önlediği bulunmuştur.
Koleksiyonlar
- Öksüz Koleksiyonu [714]