Show simple item record

dc.contributor.advisorKızılkaya, Rıdvan
dc.contributor.authorKablan, Neriman
dc.date.accessioned2020-07-21T21:47:03Z
dc.date.available2020-07-21T21:47:03Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/17163.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/28298
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2005en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 17163en_US
dc.description.abstractBu çalısma, kumlu-tın bünyeli topraga ilave edilen farklı organik atıkların (tütün fabrikasyon atıgı, bugday sapı, çay atıgı ve fındık zurufu) toprakların ve mısır bitkisinin ( Zea mays indurata) rizosferindeki biyolojik özellikleri (mikrobiyal biyomas, karbondioksit üretimi, dehidrogenaz aktivitesi, üreaz aktivitesi ve arilsülfataz aktivitesi) üzerine etkisi sera denemesi ile arastırılmıstır. Organik atıklar topraga kuru agırlık üzerinden % 5 (50 g kg -1 ) düzeyinde olacak sekilde ilave edilmistir. Deneme, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 paralelli olarak OMÜ Ziraat Fakültesi seralarında kurulmus ve yürütülmüs, deneme boyunca topraklardan eksilen su miktarı her gün tartılarak maksimum su tutma kapasitesinin % 60'ı seviyesinde olacak sekilde tamamlanmıstır. Denemenin 15., 30., 45., 60., 75. ve 90. günlerinde mısır bitkisinin yetistirildigi rizosfer topragından ve mısırsız uygulamalardan alınan toprak örneklerinde biyolojik analizler yapılarak degisim izlenmistir. Deneme toplam 180 saksıdan olusmustur. Deneme boyunca ve denemenin sonunda, tüm organik atık ilavesinin yapıldıgı toprakların biyolojik özelliklerinde kontrole göre önemli ( P[0.01) artısların bulundugu belirlenmistir. Ayrıca, tüm organik atık uygulamalarında rizosfer topraklarının biyolojik özelliklerindeki artısın ise mısır bitkisinin bulunmadıgı saksılara göre daha yüksek seviyelerde oldugu ( P[0.01) saptanmıstır. Toprakların biyolojik özelliklerini artırmada organik atıkların birbirlerinden önemli oranlarda farklılıklar gösterdigi saptanmıs ( P[0.01), biyolojik özellikleri en fazla artıran organik atıkların ise, C/N oranları digerlerine göre daha dar olan çay atıgı ile tütün fabrikasyon atıgı oldugu belirlenmistir.en_US
dc.formatIX, 40 y. : şekil ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOrganik atıklaren_US
dc.subjectMısır -- Beslenmeen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS K12f 2005en_US
dc.titleFarklı organik atıkların toprak ve mısır (zea mays indendata) bitkisinin rizosfer bölgesindeki biyolojik özellikler üzerine etkisi / Neriman Kablan; Danışman Rıdvan Kızılkayaen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record