Farklı organik atıkların toprak ve mısır (zea mays indendata) bitkisinin rizosfer bölgesindeki biyolojik özellikler üzerine etkisi / Neriman Kablan; Danışman Rıdvan Kızılkaya
Özet
Bu çalısma, kumlu-tın bünyeli topraga ilave edilen farklı organik atıkların (tütün fabrikasyon atıgı, bugday sapı, çay atıgı ve fındık zurufu) toprakların ve mısır bitkisinin ( Zea mays indurata) rizosferindeki biyolojik özellikleri (mikrobiyal biyomas, karbondioksit üretimi, dehidrogenaz aktivitesi, üreaz aktivitesi ve arilsülfataz aktivitesi) üzerine etkisi sera denemesi ile arastırılmıstır. Organik atıklar topraga kuru agırlık üzerinden % 5 (50 g kg -1 ) düzeyinde olacak sekilde ilave edilmistir. Deneme, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 paralelli olarak OMÜ Ziraat Fakültesi seralarında kurulmus ve yürütülmüs, deneme boyunca topraklardan eksilen su miktarı her gün tartılarak maksimum su tutma kapasitesinin % 60'ı seviyesinde olacak sekilde tamamlanmıstır. Denemenin 15., 30., 45., 60., 75. ve 90. günlerinde mısır bitkisinin yetistirildigi rizosfer topragından ve mısırsız uygulamalardan alınan toprak örneklerinde biyolojik analizler yapılarak degisim izlenmistir. Deneme toplam 180 saksıdan olusmustur. Deneme boyunca ve denemenin sonunda, tüm organik atık ilavesinin yapıldıgı toprakların biyolojik özelliklerinde kontrole göre önemli ( P[0.01) artısların bulundugu belirlenmistir. Ayrıca, tüm organik atık uygulamalarında rizosfer topraklarının biyolojik özelliklerindeki artısın ise mısır bitkisinin bulunmadıgı saksılara göre daha yüksek seviyelerde oldugu ( P[0.01) saptanmıstır. Toprakların biyolojik özelliklerini artırmada organik atıkların birbirlerinden önemli oranlarda farklılıklar gösterdigi saptanmıs ( P[0.01), biyolojik özellikleri en fazla artıran organik atıkların ise, C/N oranları digerlerine göre daha dar olan çay atıgı ile tütün fabrikasyon atıgı oldugu belirlenmistir.