• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Farklı organik atıkların toprak ve mısır (zea mays indendata) bitkisinin rizosfer bölgesindeki biyolojik özellikler üzerine etkisi / Neriman Kablan; Danışman Rıdvan Kızılkaya

Tarih

2005

Yazar

Kablan, Neriman

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalısma, kumlu-tın bünyeli topraga ilave edilen farklı organik atıkların (tütün fabrikasyon atıgı, bugday sapı, çay atıgı ve fındık zurufu) toprakların ve mısır bitkisinin ( Zea mays indurata) rizosferindeki biyolojik özellikleri (mikrobiyal biyomas, karbondioksit üretimi, dehidrogenaz aktivitesi, üreaz aktivitesi ve arilsülfataz aktivitesi) üzerine etkisi sera denemesi ile arastırılmıstır. Organik atıklar topraga kuru agırlık üzerinden % 5 (50 g kg -1 ) düzeyinde olacak sekilde ilave edilmistir. Deneme, tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 paralelli olarak OMÜ Ziraat Fakültesi seralarında kurulmus ve yürütülmüs, deneme boyunca topraklardan eksilen su miktarı her gün tartılarak maksimum su tutma kapasitesinin % 60'ı seviyesinde olacak sekilde tamamlanmıstır. Denemenin 15., 30., 45., 60., 75. ve 90. günlerinde mısır bitkisinin yetistirildigi rizosfer topragından ve mısırsız uygulamalardan alınan toprak örneklerinde biyolojik analizler yapılarak degisim izlenmistir. Deneme toplam 180 saksıdan olusmustur. Deneme boyunca ve denemenin sonunda, tüm organik atık ilavesinin yapıldıgı toprakların biyolojik özelliklerinde kontrole göre önemli ( P[0.01) artısların bulundugu belirlenmistir. Ayrıca, tüm organik atık uygulamalarında rizosfer topraklarının biyolojik özelliklerindeki artısın ise mısır bitkisinin bulunmadıgı saksılara göre daha yüksek seviyelerde oldugu ( P[0.01) saptanmıstır. Toprakların biyolojik özelliklerini artırmada organik atıkların birbirlerinden önemli oranlarda farklılıklar gösterdigi saptanmıs ( P[0.01), biyolojik özellikleri en fazla artıran organik atıkların ise, C/N oranları digerlerine göre daha dar olan çay atıgı ile tütün fabrikasyon atıgı oldugu belirlenmistir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/17163.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28298

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [79]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.