Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKorkmaz, Ahmet
dc.contributor.authorYıldıran, Çetin Devrim
dc.date.accessioned2020-07-21T21:47:03Z
dc.date.available2020-07-21T21:47:03Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/20868.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/28297
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2004en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 20868en_US
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı arazilerin topografik pozisyonlarına bağlı olarak bazı sebze türlerinde akümüle olan nitrat ve nitrit kapsamları ile sebzelerin N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Mn, Zn, Cu, ve B kapsamlarındaki değişimleri incelemektir.Yaprak lahananın (Brassica olereacea var. acephala) nitrat içeriği 51.30-5467.50 mg NO3/kg TM arasında bulunmuş; ortalama nitrat içeriği yönünden köyler Yaslıbahçe]Erimez]Eriklik]Demirci]Kayadibi]Bahçeli şeklinde sıralanmıştır. Bütün köylerde arazilerin etek pozisyonlarında, üst pozisyonlara göre, yaprak lahananın nitrat içeriği yüksek bulunmuştur. Marulda (Lactuca sativa) nitrat içeriği 150.30- 3007.50 mg NO3/kg TM arasında olup ortalama nitrat içeriği yönünden marul örneklerinin alındığı köyler Biroğul]Bağlar]Avutmuş şeklinde sıralanmışlardır. Bütün köylerde arazilerin etek pozisyonlarında, üst pozisyonlara göre, marulun nitrat içeriği yüksek bulunmuştur. Ispanakta (Spinaciae olereacea) nitrat içeriği 81.50- 907.50 mg NO3/kg TM arasında değişmiş; ıspanak örneklerinin alındıkları köyler ortalama nitrat içeriği yönünden Avutmuş]Bağlar]Biroğul şeklinde sıralanmışlardır. Örneklenen köylerde arazilerin etek pozisyonlarından alınan ıspanağın nitrat içeriği arazinin üst pozisyonlarına göre yüksek bulunmuştur. Beyaz başlahanada (Brassica olereacea var. capitata subvar alba) nitrat içeriği 63.99- 539.25 mg NO3/kg TM arasında değişmiş; beyaz başlahananın ortalama nitrat içeriği yönünden köyler Yedikardeş]Küt-Küt şeklinde sıralanmıştır. Örneklenen köylerde arazinin etek pozisyonlarından alınan beyaz başlahananın nitrat içeriği üst pozisyonlara göre yüksek bulunmuştur. Sebzelerin NO2 kapsamları türlere, köylere, arazinin topografyasına göre farklı olmakla birlikte yaprak lahanada nitrit içeriği genellikle 1 mg NO2/kg TM altında, marulda 0.20-19.07 mg NO2/kg TM arasında, ıspanakta 0.82-37.02 mg NO2/kg TM arasında beyaz başlahanada 0.16-1.05 mg NO2/kg TM arasında bulunmuştur. Değişim sebzelere göre farklı olmakla birlikte ıspanakta NO2 diğer sebzelere göre yüksek bulunmuştur. Genel olarak sebze türlerine, köylere ve arazilerin topografik pozisyonlarına bağlı olarak bazı sebze türlerinde azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko ve bor kapsamı düşük bulunmuştur.en_US
dc.formatIX, 35 y. : çizelge, şekil ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectToprak -- Analiz -- Giresun bölgesien_US
dc.subjectNitratlar ve nitritleren_US
dc.subjectTopoğrafyaen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Y51g 2004en_US
dc.titleGiresun ilinde yetiştirilen bazı sebze türlerinde nitrat (NO3)-Nitrit (NO2) ve mineral madde kapsamlarının arazi topografyasına bağlı olarak değişimleri / Çetin Devrim Yıldıran; Danışman Ahmet Korkmaz.en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster