• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Giresun ilinde yetiştirilen bazı sebze türlerinde nitrat (NO3)-Nitrit (NO2) ve mineral madde kapsamlarının arazi topografyasına bağlı olarak değişimleri / Çetin Devrim Yıldıran; Danışman Ahmet Korkmaz.

Date

2004

Author

Yıldıran, Çetin Devrim

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu araştırmanın amacı arazilerin topografik pozisyonlarına bağlı olarak bazı sebze türlerinde akümüle olan nitrat ve nitrit kapsamları ile sebzelerin N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Mn, Zn, Cu, ve B kapsamlarındaki değişimleri incelemektir.Yaprak lahananın (Brassica olereacea var. acephala) nitrat içeriği 51.30-5467.50 mg NO3/kg TM arasında bulunmuş; ortalama nitrat içeriği yönünden köyler Yaslıbahçe]Erimez]Eriklik]Demirci]Kayadibi]Bahçeli şeklinde sıralanmıştır. Bütün köylerde arazilerin etek pozisyonlarında, üst pozisyonlara göre, yaprak lahananın nitrat içeriği yüksek bulunmuştur. Marulda (Lactuca sativa) nitrat içeriği 150.30- 3007.50 mg NO3/kg TM arasında olup ortalama nitrat içeriği yönünden marul örneklerinin alındığı köyler Biroğul]Bağlar]Avutmuş şeklinde sıralanmışlardır. Bütün köylerde arazilerin etek pozisyonlarında, üst pozisyonlara göre, marulun nitrat içeriği yüksek bulunmuştur. Ispanakta (Spinaciae olereacea) nitrat içeriği 81.50- 907.50 mg NO3/kg TM arasında değişmiş; ıspanak örneklerinin alındıkları köyler ortalama nitrat içeriği yönünden Avutmuş]Bağlar]Biroğul şeklinde sıralanmışlardır. Örneklenen köylerde arazilerin etek pozisyonlarından alınan ıspanağın nitrat içeriği arazinin üst pozisyonlarına göre yüksek bulunmuştur. Beyaz başlahanada (Brassica olereacea var. capitata subvar alba) nitrat içeriği 63.99- 539.25 mg NO3/kg TM arasında değişmiş; beyaz başlahananın ortalama nitrat içeriği yönünden köyler Yedikardeş]Küt-Küt şeklinde sıralanmıştır. Örneklenen köylerde arazinin etek pozisyonlarından alınan beyaz başlahananın nitrat içeriği üst pozisyonlara göre yüksek bulunmuştur. Sebzelerin NO2 kapsamları türlere, köylere, arazinin topografyasına göre farklı olmakla birlikte yaprak lahanada nitrit içeriği genellikle 1 mg NO2/kg TM altında, marulda 0.20-19.07 mg NO2/kg TM arasında, ıspanakta 0.82-37.02 mg NO2/kg TM arasında beyaz başlahanada 0.16-1.05 mg NO2/kg TM arasında bulunmuştur. Değişim sebzelere göre farklı olmakla birlikte ıspanakta NO2 diğer sebzelere göre yüksek bulunmuştur. Genel olarak sebze türlerine, köylere ve arazilerin topografik pozisyonlarına bağlı olarak bazı sebze türlerinde azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko ve bor kapsamı düşük bulunmuştur.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/20868.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28297

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [79]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.