dc.contributor.advisor | Korkmaz, Ahmet | |
dc.contributor.author | Gültekin, Pelin | |
dc.date.accessioned | 2020-07-21T21:47:02Z | |
dc.date.available | 2020-07-21T21:47:02Z | |
dc.date.issued | 1999 | |
dc.identifier.uri | http://libra.omu.edu.tr/tezler/36082.pdf | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/28290 | |
dc.description | Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1999 | en_US |
dc.description | Libra Kayıt No: 36082 | en_US |
dc.description.abstract | Bu araştırmada Bafra ovası koşullarında fosfor,azot ve yapraktan tatbik edilen çinkonun domates meyve verimi ve kalitesine etkileri incelenmiştir. Araştırma 1997 yaz döneminde Samsun'un Bafra ilçewsine bağlı Karıncak köyünde yürütülmüştür. Deneme bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 faktörlü ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede yerli H-2274 domates çeşidine ana parsellere 3-6-12 ve 18 kg P2O5/da dozlarında triple süper fosfor gübresi alt parsellere meyve tutumu döneminde 7.5 kg N/da dozunda amonyum sülfat ve kalsiyum nitrat gübreleri alt alt parseller ise Zn (kontrol) ve Zn-EDTA olmak üzere iki farklı dozda yapraktan çinko uygulanmıştır. Denemede dikimde bütün parsellere aynı miktarda7,5kg N/da hesabıyla amonyum sülfat gübresi verilmiş ve sonuçta domatese dikim ve meyve tutumu dönemlerinde toplam dekara 15 kg N uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenmiştir: 1. Araştırma sonuçlarına göre 18 kg P2O5/da 'a kadar artan miktarlarda uygulanan fosfor meyve verimi istatistiksel olarak %1 düzeyinde artırmıştır. Meyve tutumu döneminde kalsiyum nitrat gübresi uygulandığında meyve verimi amonyum sülfata göre daha fazla bulunmuştur. Zn-EDTA'nın %0,3'lük çözeltisinin yapraklara püskürtülmesi ile domates meyve veriminde önemli derecede artış sağlanmıştır. 2-Fosfor ve azot formlarının meyve C vitamini içeriğine etkileri önemsiz bulunmuştur. Bununula birlikte yapraktan Zn uygulamasının C vitamini kapsamına etkilei %5 düzeyinde önemli bulunmuştur. Zn-EDTA uygulamalrı ile dönates meyvesi Cvitamini içeriği azaltmıştır. 3. Fosfor dozlarının farkllı azot formlarının ve yapraktan uygulanan Zn-EDTA'nın meyve %P kapsamına etkileri önemsiz bulunmuştur. 4- P dozlarının ve azot formlarının meyvenin protein kapsamına etkileri %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Domatese uygulanan Pmiktarı arttıkça meyvenin protein kapsamı önemli derecede azalmıştır. | en_US |
dc.format | VI, 41 y. : şekil ; 30 sm. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Domates yetiştiriciliği -- Bafra Ovası | en_US |
dc.subject | Topraklar -- Gübreleme | en_US |
dc.subject.other | TEZ YÜK LİS G971b 1999 | en_US |
dc.title | Bafra ovası koşullarında fosfor, azot ve çinkonun domates meyve verimi ve kalitesine etkileri / Pelin Gültekin; Danışman Ahmet Korkmaz. | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | OMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US] |