Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKorkmaz, Ahmet
dc.contributor.authorGültekin, Pelin
dc.date.accessioned2020-07-21T21:47:02Z
dc.date.available2020-07-21T21:47:02Z
dc.date.issued1999
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/36082.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/28290
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1999en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 36082en_US
dc.description.abstractBu araştırmada Bafra ovası koşullarında fosfor,azot ve yapraktan tatbik edilen çinkonun domates meyve verimi ve kalitesine etkileri incelenmiştir. Araştırma 1997 yaz döneminde Samsun'un Bafra ilçewsine bağlı Karıncak köyünde yürütülmüştür. Deneme bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 faktörlü ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede yerli H-2274 domates çeşidine ana parsellere 3-6-12 ve 18 kg P2O5/da dozlarında triple süper fosfor gübresi alt parsellere meyve tutumu döneminde 7.5 kg N/da dozunda amonyum sülfat ve kalsiyum nitrat gübreleri alt alt parseller ise Zn (kontrol) ve Zn-EDTA olmak üzere iki farklı dozda yapraktan çinko uygulanmıştır. Denemede dikimde bütün parsellere aynı miktarda7,5kg N/da hesabıyla amonyum sülfat gübresi verilmiş ve sonuçta domatese dikim ve meyve tutumu dönemlerinde toplam dekara 15 kg N uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenmiştir: 1. Araştırma sonuçlarına göre 18 kg P2O5/da 'a kadar artan miktarlarda uygulanan fosfor meyve verimi istatistiksel olarak %1 düzeyinde artırmıştır. Meyve tutumu döneminde kalsiyum nitrat gübresi uygulandığında meyve verimi amonyum sülfata göre daha fazla bulunmuştur. Zn-EDTA'nın %0,3'lük çözeltisinin yapraklara püskürtülmesi ile domates meyve veriminde önemli derecede artış sağlanmıştır. 2-Fosfor ve azot formlarının meyve C vitamini içeriğine etkileri önemsiz bulunmuştur. Bununula birlikte yapraktan Zn uygulamasının C vitamini kapsamına etkilei %5 düzeyinde önemli bulunmuştur. Zn-EDTA uygulamalrı ile dönates meyvesi Cvitamini içeriği azaltmıştır. 3. Fosfor dozlarının farkllı azot formlarının ve yapraktan uygulanan Zn-EDTA'nın meyve %P kapsamına etkileri önemsiz bulunmuştur. 4- P dozlarının ve azot formlarının meyvenin protein kapsamına etkileri %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Domatese uygulanan Pmiktarı arttıkça meyvenin protein kapsamı önemli derecede azalmıştır.en_US
dc.formatVI, 41 y. : şekil ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDomates yetiştiriciliği -- Bafra Ovasıen_US
dc.subjectTopraklar -- Gübrelemeen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS G971b 1999en_US
dc.titleBafra ovası koşullarında fosfor, azot ve çinkonun domates meyve verimi ve kalitesine etkileri / Pelin Gültekin; Danışman Ahmet Korkmaz.en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster