• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bafra ovası koşullarında fosfor, azot ve çinkonun domates meyve verimi ve kalitesine etkileri / Pelin Gültekin; Danışman Ahmet Korkmaz.

Tarih

1999

Yazar

Gültekin, Pelin

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu araştırmada Bafra ovası koşullarında fosfor,azot ve yapraktan tatbik edilen çinkonun domates meyve verimi ve kalitesine etkileri incelenmiştir. Araştırma 1997 yaz döneminde Samsun'un Bafra ilçewsine bağlı Karıncak köyünde yürütülmüştür. Deneme bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 faktörlü ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede yerli H-2274 domates çeşidine ana parsellere 3-6-12 ve 18 kg P2O5/da dozlarında triple süper fosfor gübresi alt parsellere meyve tutumu döneminde 7.5 kg N/da dozunda amonyum sülfat ve kalsiyum nitrat gübreleri alt alt parseller ise Zn (kontrol) ve Zn-EDTA olmak üzere iki farklı dozda yapraktan çinko uygulanmıştır. Denemede dikimde bütün parsellere aynı miktarda7,5kg N/da hesabıyla amonyum sülfat gübresi verilmiş ve sonuçta domatese dikim ve meyve tutumu dönemlerinde toplam dekara 15 kg N uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenmiştir: 1. Araştırma sonuçlarına göre 18 kg P2O5/da 'a kadar artan miktarlarda uygulanan fosfor meyve verimi istatistiksel olarak %1 düzeyinde artırmıştır. Meyve tutumu döneminde kalsiyum nitrat gübresi uygulandığında meyve verimi amonyum sülfata göre daha fazla bulunmuştur. Zn-EDTA'nın %0,3'lük çözeltisinin yapraklara püskürtülmesi ile domates meyve veriminde önemli derecede artış sağlanmıştır. 2-Fosfor ve azot formlarının meyve C vitamini içeriğine etkileri önemsiz bulunmuştur. Bununula birlikte yapraktan Zn uygulamasının C vitamini kapsamına etkilei %5 düzeyinde önemli bulunmuştur. Zn-EDTA uygulamalrı ile dönates meyvesi Cvitamini içeriği azaltmıştır. 3. Fosfor dozlarının farkllı azot formlarının ve yapraktan uygulanan Zn-EDTA'nın meyve %P kapsamına etkileri önemsiz bulunmuştur. 4- P dozlarının ve azot formlarının meyvenin protein kapsamına etkileri %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Domatese uygulanan Pmiktarı arttıkça meyvenin protein kapsamı önemli derecede azalmıştır.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/36082.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28290

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [79]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.