• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bafra ovası koşullarında fosfor, azot ve çinkonun domates meyve verimi ve kalitesine etkileri / Pelin Gültekin; Danışman Ahmet Korkmaz.

Date

1999

Author

Gültekin, Pelin

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu araştırmada Bafra ovası koşullarında fosfor,azot ve yapraktan tatbik edilen çinkonun domates meyve verimi ve kalitesine etkileri incelenmiştir. Araştırma 1997 yaz döneminde Samsun'un Bafra ilçewsine bağlı Karıncak köyünde yürütülmüştür. Deneme bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 faktörlü ve 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede yerli H-2274 domates çeşidine ana parsellere 3-6-12 ve 18 kg P2O5/da dozlarında triple süper fosfor gübresi alt parsellere meyve tutumu döneminde 7.5 kg N/da dozunda amonyum sülfat ve kalsiyum nitrat gübreleri alt alt parseller ise Zn (kontrol) ve Zn-EDTA olmak üzere iki farklı dozda yapraktan çinko uygulanmıştır. Denemede dikimde bütün parsellere aynı miktarda7,5kg N/da hesabıyla amonyum sülfat gübresi verilmiş ve sonuçta domatese dikim ve meyve tutumu dönemlerinde toplam dekara 15 kg N uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar aşağıdaki gibi özetlenmiştir: 1. Araştırma sonuçlarına göre 18 kg P2O5/da 'a kadar artan miktarlarda uygulanan fosfor meyve verimi istatistiksel olarak %1 düzeyinde artırmıştır. Meyve tutumu döneminde kalsiyum nitrat gübresi uygulandığında meyve verimi amonyum sülfata göre daha fazla bulunmuştur. Zn-EDTA'nın %0,3'lük çözeltisinin yapraklara püskürtülmesi ile domates meyve veriminde önemli derecede artış sağlanmıştır. 2-Fosfor ve azot formlarının meyve C vitamini içeriğine etkileri önemsiz bulunmuştur. Bununula birlikte yapraktan Zn uygulamasının C vitamini kapsamına etkilei %5 düzeyinde önemli bulunmuştur. Zn-EDTA uygulamalrı ile dönates meyvesi Cvitamini içeriği azaltmıştır. 3. Fosfor dozlarının farkllı azot formlarının ve yapraktan uygulanan Zn-EDTA'nın meyve %P kapsamına etkileri önemsiz bulunmuştur. 4- P dozlarının ve azot formlarının meyvenin protein kapsamına etkileri %1 düzeyinde önemli bulunmuştur. Domatese uygulanan Pmiktarı arttıkça meyvenin protein kapsamı önemli derecede azalmıştır.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/36082.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28290

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [79]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.