Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAyan, Ali Kemal
dc.contributor.authorKurt, Dursun
dc.date.accessioned2020-07-21T21:44:20Z
dc.date.available2020-07-21T21:44:20Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/74604.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/28125
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2011en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 74604en_US
dc.description.abstractBu araştırma, farklı organik gübre kaynakları ve dozlarının Xanthi-2A tütün çeşidinde verim, kalite ve bazı kimyasal özelliklere etkisini belirlemek için Samsun-Bafra şartlarında yürütülmüştür. 2010 yılında çiftçi arazisinde yapılan çalışma, 3 farklı organik gübre (OMÜ Ziraat Fakültesi Kompostu, Yeşil Küre Tavuk Gübresi ve Biofarm), 4 dozda (0-500-1000-1500 kg/da), tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak tertiplenmiştir. Bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak eni ve boyu gibi özelliklerin yanı sıra verim, kimyasal ve organoleptik özellikler değerlendirilmiştir. Gübre çeşitleri arasında önemli farklılıklar bulunmazken, gübre dozları arasındaki farklılıklar istatistiksel bakımdan (P<0,01) önemli olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre verim ve verime etkili kriterler (bitki boyu, yaprak eni, yaprak boyu) için kullanılan gübrelerden herhangi birisinin 500 kg/da dozu tavsiye edilmiştir. Gerek kalite kriterleri (renk, doku, koku, esneklik, yaprak büyüklüğü, yaprak biçimi, yaprak damarlılığı) bakımından gerekse kimyasal özellikler (indirgen şeker ve nikotin oranı) bakımından 1000 kg/da dozu en yüksek değerlere ulaşmıştır. Ayrıca yapılan organoleptik (ekspertiz) gözlem sonuçları da dikkate alındığında, istenilen kimyasal özelliklerin ve fiziksel kalite kriterlerinin elde edildiği gübre dozunun, çalışmada kullanılan organik gübrelerden herhangi birisinin 1000 kg/da dozu olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.formatVI, 48 y. : resim ; 30sm+ 1CD-ROMen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTütün yetiştiriciliğien_US
dc.subjectBitkiler -- Gübrenin etkisien_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS K95o 2011en_US
dc.titleOrganik tütün (Nicotiana tabacum L.) üretiminde farklı gübre kaynakları ve dozlarının verim ve kaliteye etkisi / Dursun Kurt; Danışman Ali Kemal Ayanen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster