Organik tütün (Nicotiana tabacum L.) üretiminde farklı gübre kaynakları ve dozlarının verim ve kaliteye etkisi / Dursun Kurt; Danışman Ali Kemal Ayan
Özet
Bu araştırma, farklı organik gübre kaynakları ve dozlarının Xanthi-2A tütün çeşidinde verim, kalite ve bazı kimyasal özelliklere etkisini belirlemek için Samsun-Bafra şartlarında yürütülmüştür. 2010 yılında çiftçi arazisinde yapılan çalışma, 3 farklı organik gübre (OMÜ Ziraat Fakültesi Kompostu, Yeşil Küre Tavuk Gübresi ve Biofarm), 4 dozda (0-500-1000-1500 kg/da), tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak tertiplenmiştir. Bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak eni ve boyu gibi özelliklerin yanı sıra verim, kimyasal ve organoleptik özellikler değerlendirilmiştir. Gübre çeşitleri arasında önemli farklılıklar bulunmazken, gübre dozları arasındaki farklılıklar istatistiksel bakımdan (P<0,01) önemli olmuştur. Araştırma sonuçlarına göre verim ve verime etkili kriterler (bitki boyu, yaprak eni, yaprak boyu) için kullanılan gübrelerden herhangi birisinin 500 kg/da dozu tavsiye edilmiştir. Gerek kalite kriterleri (renk, doku, koku, esneklik, yaprak büyüklüğü, yaprak biçimi, yaprak damarlılığı) bakımından gerekse kimyasal özellikler (indirgen şeker ve nikotin oranı) bakımından 1000 kg/da dozu en yüksek değerlere ulaşmıştır. Ayrıca yapılan organoleptik (ekspertiz) gözlem sonuçları da dikkate alındığında, istenilen kimyasal özelliklerin ve fiziksel kalite kriterlerinin elde edildiği gübre dozunun, çalışmada kullanılan organik gübrelerden herhangi birisinin 1000 kg/da dozu olduğu tespit edilmiştir.