Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorSezer, İsmail
dc.contributor.authorŞermet, Cemal
dc.date.accessioned2020-07-21T21:44:20Z
dc.date.available2020-07-21T21:44:20Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/74615.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/28124
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2011en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 74615en_US
dc.description.abstractBu çalışma; Orta Karadeniz Sahil bölümü koşullarına uygun ekmeklik buğday genotiplerinin verim, verim unsurları ve bazı kalite kriterlerini belirlemek amacıyla, 2009-2010 ve 2010-2011 yetiştirme döneminde, Samsun iline bağlı Çarşamba ve Bafra ilçelerinde yürütülmüştür. Araştırmada, 25 farklı ekmeklik buğday genotipi kullanılmıştır. Araştırma, tesadüf blokları deneme deseninde 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada bitki boyu, başak uzunluğu, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, metrekarede başak sayısı, tane verimi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, Zeleny sedimentasyon değeri ve gluten oranı incelenmiştir.Araştırma sonucu incelenen tüm karakterlerde genotipler arasındaki farklılık 0.01 düzeyinde önemli bulunmuştur. Genotiplerin tane verimleri 471,1-650,6 kg/da arasında değişmiştir. Bafra lokasyonunda ortalama tane verimi (569.2 kg/da) Çarşamba lokasyonundan (524.0 kg/da) daha yüksek olmuştur. İncelenen özelliklerden lokasyonlar ortalaması olarak genotiplerin, bitki boyu 81,7-107,5 cm, başak uzunluğu 8,8-11,7 cm, başakta başakçık sayısı 16,7-20,2 adet, başakta tane sayısı 39,2-52,7 adet, metrekarede başak sayısı 325,7-412,3 adet arasında değişmiştir. Ayrıca, kalite özelliklerinden, 1000 tane ağırlığı 31,7-46,1 gr, hektolitre ağırlığı 71,4-78,8 kg, Zeleny sedimantasyon değeri 26,0-63,5 ml ve gluten oranı ise % 14-32,1 olarak belirlenmiştir.Orta Karadeniz havzası koşullarına verim ve kalite bakımından en uygun ekmeklik buğday genotiplerinin Canik 2003 ve Osmaniyem çeşitleri ile Aday Hat ve 14 nolu hat olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.formatVIII, 66 y. : şekil ; 30smen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBuğday yetiştiriciliğien_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Ş486o 2011en_US
dc.titleOrta Karadeniz sahil bölümünde yetiştirilebilecek ekmeklik buğday (triticum aestivum L.) çeşitlerinde verim, verim unsurları ve kalite kriterlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma / Cemal Şermet; Danışman İsmail Sezeren_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster