• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Karadeniz Bölgesindeki yerel mısır (Zea mays L.) genotiplerinin agronomik ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi/ Fatih Öner; Danışman Ali Gülümser

Tarih

2011

Yazar

Öner, Fatih

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Çalışmada 64 atdişi (Zea mays L. indendata), 84 sert (Zea mays L. indurata) ve 48 cin (Zea mays L. everta) olmak üzere toplam 196 yerel mısır genotipi kullanılmıştır. 196 yerel mısır genotipinde 17 agronomik ve 10 teknolojik özellik incelenmiştir. Çalışmada 2008 yılında Karadeniz Bölgesi’ndeki 12 ilden yerel materyal toplanmış, 2009 yılında ise toplanan materyalin arazi ve laboratuar işleri yapılmıştır. Varyans analizi agronomik özelliklerin birçoğunda yüksek varyasyon olduğunu göstermiştir.Çalışmada bitki boyu 102-394 cm, sap çapı 8.76-40.40 mm, ilk koçan yüksekliği 25.00-208.00 cm, yaprak sayısı 7.60-16.60 adet, koçan boyu 9.70-24.33 cm, koçan çapı 25.31-49.80 mm, koçanda sıra sayısı 8.00-20.18 adet, sırada dane sayısı 15.00-58.00 adet, sömek çapı 13.71-31.67 mm, koçanda tane ağırlığı 23.54-186.86 g/koçan, bitkide tane verimi 16.99-197.73 g/bitki, bintane ağırlığı 67.8-516.5 g, hektolitre ağırlığı 57.9-86.9 kg, tane ağırlığı/koçan ağırlığı % 69.82-86.92, bitkide koçan sayısı 1.00-2.40 adet, tepe püskülü gösterme süresi 48-79 gün ve koçan püskülü gösterme süresi 57-85 gün arasında değişim göstermiştir. Çalışmada incelenen teknolojik özelliklerden ham selüloz oranı % 1.51-4.08, kuru madde oranı % 87.20-90.90, yağ oranı % 2.22-6.41, protein oranı % 8.88-16.42, nişasta oranı % 63.00-73.64, palmitik asit oranı % 6.57-18.24, stearik asit oranı % 1.25-4.70, oleik asit oranı % 19.99-49.77, linoleik asit oranı % 36.61-66.41 ve linolenik asit oranı % 0.0002-1.85 arasında değişim göstermiştir.Çalışma sonucunda Karadeniz Bölgesi’nden toplanan yerel mısır genotiplerinin kullanım amacına göre ıslah programlarında zengin bir genetik taban oluşturacağı sonucuna varılmıştır.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/74589.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/28048

Koleksiyonlar

  • Doktora Tez Koleksiyonu [49]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.