Karadeniz'de ağ kafeslerinde Mugil auratus Risso, 1810 (Altınbaş Kefal) yavrularının büyümesi üzerine iki farklı yemin etkileri / Meryem Öz; Danışman Orhan Aral.
Özet
Denemede, Sinop ili Sarıkum gölü bölgesinden yakalanan ve M. auratus türü olduğu saptanan kefal yavruları kullanılmıştır.Deneme başlangıcında 240 adet kefal yavrusu, denizdeki iki ayrı kafese stoklanmışlardır. Denemede kullanılan balıklar, kuru madde üzerinden %36.24 ham protein içeren yarı yaş yem (I.grup) ve %43.82 ham protein içeren sazan pelet yemi (II.grup) ile 60 gün boyunca beslenmişlerdir. Balıklara günlük verilecek yem miktarı,balıkların canlı ağırlıklarının %5'i oranında belirlenmiştir. Denemede kullanılan pelet yem, piyasadan temin edilmiştir. Yarı yaş yem ise %50 balık kıyması (E.encrasicholus, L.1758), %25 pirinç kepeği ve %25 soya ununun hamur kıvamına gelinceye kadar karıştırılmasıyla elde edilmiştir. Deneme süresince deniz suyu sıcaklıkları ortalaması 21.9 C olarak saptanmıştır. Deneme başında, I. ve II. gruptaki balıların ortalama ağırlıkları 14.62+0.24 g ve 14.71+0.17 g olarak saptanmıştır. Deneme başında yapılan t-testi, iki grubun, ortalama canlı ağırlıkları arasındaki farkın önemsiz olduğunu göstermişitir. 25.98+0.85 g, 22.04+ 0.65 g olarak bulunmuş, t-testi, grupların ortalama canlı ağırlıkları arasındaki farkın önemli olduğunu göstermiştir. ( P küçüktür 0.05). Deneme sonunda I. ve II. grupta günlük mutlak canlı ağırlık artışı sırasıyla; 0.189 g ve 0.122 g olarak, yem değerlendirme sayısı; 4.5 ve 6.4 olarak, kondüsyon faktörleri ise; 0.947+0.013, 0.952+0.019 olarak bulunmuştur.
Koleksiyonlar
- Öksüz Koleksiyonu [714]