Alabalıkların beslenmesinde balık içorganları ve hamsinin kullanılması üzerine bir araştırma / Cumaali Ağırağaç; Danışman Şevket Büyükhatipoğlu.
Özet
Denemede, ortalama ağırlık 100 g olan 4 farklı gruptaki gökkuşağı alabalıklarına sırasıyla Kontrol grubuna alabalık pelet yemi, I. gruba %50 alabalık içorganı + %30 Soya Fasülye Unu (SFU)+ %20 Buğday Kepeği (BK). II gruba %50 hamsi kıyması+ %30 SFU +%20 BK ve III gruba %50 palamut içorganı+ %30 SFU+ %20 BK karışımlarından yapılmış yarı yaş yemler verilmiştir. 90 gün süren deneme sonucunda sırasıyla 324.85+-4.62 g. 261.79+-3.23 g. 282.03+-3.63 g ve 276.57+-3.87 g ortalama ağırlıklar elde edilmiş ve hasatta elde edilen ortalama ağırlıklar arasındaki farkın önemli olup olmadığı varyans analizi ve Duncan testi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre Kontrol grubuile I.,II. ve III. grup, I. ile II. ve I. ile III. grup'lar arasındaki farklar önemli (P küçüktür 0.05), II. grup ile III. grup arasındaki fark önemsiz çıkmıştır (P büyüktür 0.05). Gruplara ait bireysel canlı ağırlık artışları sırasıyla 224.89 g, 162.02 g, 182.09 g ve 176.46 g olarak saptanmıştır. Deneme sonunda grupların ortalama kondisyon faktörü değerleri sırasıyla 1.28+-0.17, 1.33+-0.13, 1.32+-0.13 ve 1.28+-0.12 olarak bulunmuştur. Yem değerlendirme sayıları gruplarda sırasıyla 1.46, 2.94, 3.42 ve 2.86 olarak hesaplanmıştır. Böylece yarı yaş yemlerin alabalık pelet yemine kıyasl kıyasla yem masraflarında I. Grup'ta %67.78, II. Grup'ta %55.49 ve III. Grup'ta ise %68.65 oranında bir tasarruf sağladığı tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen canlı ağırlık artışı ve ekonomik analiz sonuçları alabalık içorganı, hamsi ve palamut içorganı ile soya unu ve iyi öğütülmüş buğday kepeği karışımlarıyla yapılan yarı yaş yemlerin gökkuşağı alabalıklarının beslenmesinde kullanılabileceğini ve yem giderlerinde bir azalma yapacağını göstermiştir.
Koleksiyonlar
- Öksüz Koleksiyonu [714]