Farklı protein ve enerji oranlarının Japon pisi balığı (Paralichthys olivaceus) yavrularında gelişme, balık vücudunun kimyasal yapısı, nitrojen boşaltımı ve yemlerin sindirilme oranı üzerine etkileri / Murat Yiğit; Danışman Mustafa Kalma.
Özet
Bu araştırmada, farklı protein ve enerji oranlarının Japon pisi balıklarında, Paralichthys olivaceus, gelişme, vücudun kimyasal yapısı, nitrojen boşaltımı ve yemlerin sindirilme oranı üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada, protein içerikleri % 41 ile 50 arasında ve enerji değerleri de, 4.4 ile 5.0 kcal/g (18.5 ile 21.0 kJ/g) arasında olacak şekilde 8 grup deneme yemi hazırlanmıştır. Yem hazırlanırken, kalamar karaciğeri yağı kullanılarak ilk 4 grupta yüksek enerji, diğer 4 grupta da düşük enerji düzeyleri ayarlanmıştır. Protein kaynağı olarak kahverengi balık unu (İstavrit unu) kullanılmış ve rasyonu % 100'e tamamlamak için de farklı oranlarda á-seluloz katılmıştır. Yemdeki protein ve enerji düzeylerinin artmasıyla, pisi balıklarının canlı ağırlık artış değerlerinde artış görülmüştür. En yüksek canlı ağırlık artışı, yüksek protein-yüksek enerji (% 50 protein - 5 kcal / g) yemi ile beslenen grupta elde edilmiştir. Her iki enerji düzeyinde, yemdeki protein oranlarının artmasıyla canlı ağırlık artışı değerlerinde de artış belirlenmiştir. Yemdeki protein düzeyi arttıkça, % 41 protein - 4.6 kcal / g yem grubu hariç, tüm gruplarda yem dönüşüm randımanları da artış eğilimi göstermiştir. Ancak, yemdeki enerji düzeyleri, yem dönüşüm randımanını etkilememiştir. Genel olarak tüm gruplarda, % 41 protein grubu hariç, net protein verimliliği (NPV) ve net enerji verimliliği (NEV), rasyondaki enerji artışı ile doğru orantılı artmıştır. Tüm protein düzeylerinde enerji oranındaki artış ile beraber, balık vücudunda tutulan protein miktarının (BTP) ve balık vücudunda tutulan enerji (BTE) miktarının da arttığı tespit edilmiştir. Araştırmada 1.5 saatlik yemlemenin ardından 1 saatlik peryotlarla olmak üzere 5 saat süreyle yapılan nitrojen boşaltım oranlarının ölçümünde, 5 saatlik süre sonunda tüm protein düzeylerinde enerji oranlarının artmasıyla birlikte balık vücudunda tutulan azotun da arttığı belirlenmiştir. Ayrıca yüksek ve düşük enerji grupları kendi aralarında incelendiğinde, protein oranlarının artmasıyla, tutulan azot miktarının da arttığı saptanmıştır. Protein ve enerji sindirilme oranları sırasıyla % 89 ile % 92 ve % 67 ile % 90 arasında gerçekleşmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Japon pisi balıklarında en iyi gelişmeyi sağlamak için yemdeki protein ve enerji düzeylerinin sırasıyla % 50 protein ve 5 kcal / g yem olması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Koleksiyonlar
- Öksüz Koleksiyonu [714]