• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Orta Karadeniz Bölgesi'nden toplanan farklı kırmızı alg türlerinden agar-agar üretimi ve kalitesinin belirlenmesi üzerine bir araştırma / Özen Yusuf Öğretmen; Danışman Hünkar Avni Duyar

Tarih

2007

Yazar

Öğretmen, Özen Yusuf

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Yapılan çalışmada, Orta Karadeniz Bölgesi'nin Sinop ili Dış Liman mevkiinden toplanan Phyllophora nervosa (De Candolle Greville) ve Gelidium latifolium (Bornet ex Hauck) kırmızı alg türlerinden farklı ekstraksiyon şekilleri ve ön işlemler uygulayarak dondurma metodu ile agar üretimi ve kalitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Agar kalitesinin belirlenmesi amacıyla erime sıcaklığı, jelleşme sıcaklığı, pH, Ham kül, jel viskozitesi ve toplam sülfat değerleri incelenmiştir. Gerçekleştirilen çalışmada iki kademeli agar üretimi uygulanmış ve birinci kademe agar verimi ikinci kademelerden daha yüksek bulunmuştur. Phyllophora nervosa'dan farklı ekstraksiyon ve ön işlemler uygulanarak elde edilen agar formları içerisinde en yüksek agar verimi manyetik karıştırıcı ile ekstraksiyon sonunda (PMA: %35,658±1,314), en düşük otoklavda ekstraksiyon sonunda (POB: 15,281±0,304) elde edilmiştir. Gelidium latifolium'dan elde edilen agar formları içerisinde agar verimi en yüksek manyetik karıştırıcıda (GMC: %45,799±0,858), en düşük otoklavda ekstraksiyon sonunda (GOC: %37,294±0,763) elde edilmiştir.Elde edilen agar formlarına ait erime sıcaklığı değerleri uygulanan ekstraksiyon ve ön işlemlere göre Phyllophora nervosa'da düşük (54,03±0,14- 46,33±0,73 ºC), Gelidium latifolium'da (94,8±0,29- 79,5±0,50 ºC) yüksek bulunmuştur.Jelleşme sıcaklığı değerleri Phyllophora nervosa'dan elde edilen agarda 26,15±0,21- 10,7±0,20 ºC bulunarak Gelidium latifolium'dan (39,06±0,26- 37,16±0,16 ºC) daha düşük tespit edilmiştir. pH miktarı, Phyllophora nervosa'dan elde edilen agarda (7,25±0.03-5,54±0,04), Gelidium latifolium'a göre (6,695±0,115- 5,175±0,475) daha yüksek bulunmuştur. Ham kül miktarı, Phyllophora nervosa'dan elde edilen agarda yüksek (% 18,748±0,211- 6,811±0,455), Gelidium latifolium'da düşük (%3,361±0,115-0,998±0,251) tespit dilmiştir. Phyllophora nervosa'dan elde edilen agar formlarına ait jel viskozitesi değerleri (172-103±1 cp) Gelidium latifolium'a (281,33±1,333- 133,33± 1,333 cp) göre daha düşük tespit edilmiştir.Toplam sülfat miktarı, Phyllophora nervosa'dan elde edilen agarda %3,312±0,045- 1,525±0,03 Gelidium latifolium'da %3,027±0,255-0,547±0,11 olarak tespit edilmiştir. Agar elde edildikten sonra ekstrakte edilemeyen kalıntı (Rezidü) miktarı Phyllophora nervosa'da %39,113±0,667-65,87±0,421, Gelidium latifolium'da %40,515±0,118-25,584±0,874 bulunmuştur.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/15284.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/27764

Koleksiyonlar

  • Öksüz Koleksiyonu [714]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.