• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Öksüz Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Dikenli vatoz (raja clavata L.1758) balığının değerlendirilmesi üzerine bir araştırma / Gülşah Sönmez; Danışman Hülya Turan

Tarih

2006

Yazar

Sönmez, Gülşah

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada dikenli vatoz (Raja clavata L. 1758) balığından farklı oranlarda kryoprotektan içeren iki farklı surimi üretilmiştir. Birinci grupta %4 sorbitol + %4 şeker ve %0,3 sodyum tripolifosfat ikinci grupta ise %8 sorbitol ve %0,3 sodyum tripolifosfat kullanılmıştır. Her iki grup, dondurulduktan sonra -23,8±2ºC'de depolanmıştır. Altı aylık depolama süresi boyunca kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve duyusal açıdan aylık olarak incelenmiştir.Suriminin yıkama aşamalarından sonra ham protein ve ham yağ miktarı azalmıştır. 6 aylık donmuş depolama sonunda, %4 sorbitol + %4 şeker kullanılan grupta kurumadde, ham kül ve ham protein miktarlarının daha fazla arttığı saptanmıştır. Toplam Uçucu Bazik Azot (TVB-N), Tiyobarbiturik Asit (TBA), Trimetilamin Azot (TMA-N) miktarları ve pH değeri %4 sorbitol ve %4 şeker kullanılan grupta %8 sorbitol kullanılan gruba göre daha fazla artış göstermiştir Donmuş depolama boyunca toplam mezofilik aerobik ve toplam psikrofilik aerobik bakteri sayısı ile katlama testi ve duyusal değerlendirme puanları tüm gruplarda azalma göstermiştir. Donmuş depolama boyunca her iki grubun kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal açıdan 6 ay tüketilebilir kalitesini koruduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmada, dikenli vatoz balığının surimi üretimi için uygun olduğu, ürünün ekonomik olması, dondurularak uzun süre depolanabilmesi ve piyasaya sürekli ürün verilmesine olanak sağlaması nedeniyle insan beslenmesine ve ülke ekonomisine katkı sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/17082.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/27761

Koleksiyonlar

  • Öksüz Koleksiyonu [714]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.