dc.contributor.advisor | Batı, Hümeyra | |
dc.contributor.author | Başak, Müberra | |
dc.date.accessioned | 2020-07-21T21:39:32Z | |
dc.date.available | 2020-07-21T21:39:32Z | |
dc.date.issued | 1993 | |
dc.identifier.uri | http://libra.omu.edu.tr/tezler/37263.pdf | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12712/27310 | |
dc.description | Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1993 | en_US |
dc.description | Libra Kayıt No: 37263 | en_US |
dc.description.abstract | Bu araştırmada, ülkemizde tüketilen 11 çeşit süt ürününün N-nitrozamin içerikleri kalitatif ve kantitatif olarak belirlenmeye çalışılmıştır. N-nitrozilaminlerin kalitatif analizinde ince tabaka kromatografik, kantitatif analizinde ise UV-VIS spektrofotometrik yöntemler kullanılmıştır ve süt ürünlerinin total N-nitrozamin içerikleri DMNA cinsinden belirlenmiştir. Ayrıca, N-nitrozaminlerin ekstraksiyonunda, ısıtma işlemine dayanan sokslet ekstraksiyonu ve oda sıcaklığında normal sıvı-katı ekstraksiyonu olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmış ve ikinci ekstraksiyon yönteminin daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda; kaşar peyniri, taze peynir, çökelek, teneke peyniri, tel peynir ve lor peynirinin DMNA cinsinden sırasıyla; 0.57, 0.44, 0.62, 0.64, 0.96 ve 0.87 ppm düzeylerinde N-nitrozamin içerdikleri belirlenmiştir. | en_US |
dc.format | VI, 44 y. : resim ; 30 sm. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Süt ve süt ürünleri | en_US |
dc.subject | Gıda katkı maddeleri | en_US |
dc.subject.other | TEZ YÜK LİS B297b 1993 | en_US |
dc.title | Bazı süt ürünlerinde kanserojen N-nitrozaminlerin belirlenmesi / Müberra Başak; Danışman Hümeyra Batı. | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | OMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalı | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Tez | en_US] |