Bazı süt ürünlerinde kanserojen N-nitrozaminlerin belirlenmesi / Müberra Başak; Danışman Hümeyra Batı.
Özet
Bu araştırmada, ülkemizde tüketilen 11 çeşit süt ürününün N-nitrozamin içerikleri kalitatif ve kantitatif olarak belirlenmeye çalışılmıştır. N-nitrozilaminlerin kalitatif analizinde ince tabaka kromatografik, kantitatif analizinde ise UV-VIS spektrofotometrik yöntemler kullanılmıştır ve süt ürünlerinin total N-nitrozamin içerikleri DMNA cinsinden belirlenmiştir. Ayrıca, N-nitrozaminlerin ekstraksiyonunda, ısıtma işlemine dayanan sokslet ekstraksiyonu ve oda sıcaklığında normal sıvı-katı ekstraksiyonu olmak üzere iki farklı yöntem kullanılmış ve ikinci ekstraksiyon yönteminin daha iyi sonuçlar verdiği gözlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda; kaşar peyniri, taze peynir, çökelek, teneke peyniri, tel peynir ve lor peynirinin DMNA cinsinden sırasıyla; 0.57, 0.44, 0.62, 0.64, 0.96 ve 0.87 ppm düzeylerinde N-nitrozamin içerdikleri belirlenmiştir.