Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorBatı, Bekir
dc.contributor.authorYağan, Mehtap
dc.date.accessioned2020-07-21T21:39:31Z
dc.date.available2020-07-21T21:39:31Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/39358.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/27304
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2002en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 39358en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, suda ve organik çözeltilerde çözünmeyen çinko piperazinditiyokarbamat bileşiği (ZnPDC)sentezlendi ve bu katı bileşiğin, bazı eser metallerin zenginleştirilmesi ve ayrılması işlemlerinde kullanılabilirliği araştırıldı. Buradan yola çıkarak, katı-sıvı ekstraksiyon tekniği ile yemeklik sıvı yağlarda bulunan Cu (II), Cd (II) ve Pb (II) un önderiştirilmesi ve AAS ile tayini için bir yöntem geliştirildi. Bu yöntem, yağda bulunan Cu (II), Cd (II) ve Pb (II) un, ZnPDC kullanılarak katı faza alınması ve civa (II) nitrat çözeltisiyle geri ekstrakte edilerek sulu fazdaki metal derişiminin FAAS (Alevli Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi) ve ETAAS (Elektrotermal Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi) ile ölçülmesine dayanmaktadır. Buna göre, son civa (II) nitrat çözeltisindeki Cu, Cd ve Pb derişimi FAAS için sırasıyla, 0.1 - 8 mg/L (r2=0.9994), 0.1 - 3 mg/L (r2=0.9979), 0.5-9 mg/L (r2=0.9994), ETAAS için sırasıyla, 2 - 10 mg/mL (r2=0.9957), 2 - 10 mg/mL (r2=0.9972), 2 - 7 mg/mL (r2=0.9991) arasında doğrusallık tespit edildi. Cu, Cd ve Pb için gözlenebilme sınırı sırasıyla FAAS için, 0.043 mg/L, 0.028 mg/L, 0.011 mg/L, ETAAS için, 2.95 mg/L, .94 mg/L, 2.83 mg/L ve tayin sınırı, FAAS için sırasıyla 0.171 mg/L, 0.074 mg/L, 0.279 mg/L, ETAAS için sırasıyla, 13.24 mg/L, 7.33 mg/L, 12.62 mg/L olarak hesaplandı. Metodun doğruluğu, bakır, kadmiyum ve kurşun içeren bir standart yağ (CONOSTAN) kullanılarak test edildi.Geliştirilen yöntem ile çeşitli yemeklik sıvı yağ örneklerinde Cu, Cd ve Pb tayini yapıldı.en_US
dc.formatVIII, 81 y. : şek. ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAtomik absorpsiyon spektrometrisi(AAS)en_US
dc.subjectMikroelementler -- Analizen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Y12b 2002en_US
dc.titleBazı gıda maddelerinde bulunan eser metallerin AAS ile tayini / Mehtap Yağan; Danışman Bekir Batı.en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster