• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bazı gıda maddelerinde bulunan eser metallerin AAS ile tayini / Mehtap Yağan; Danışman Bekir Batı.

Tarih

2002

Yazar

Yağan, Mehtap

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada, suda ve organik çözeltilerde çözünmeyen çinko piperazinditiyokarbamat bileşiği (ZnPDC)sentezlendi ve bu katı bileşiğin, bazı eser metallerin zenginleştirilmesi ve ayrılması işlemlerinde kullanılabilirliği araştırıldı. Buradan yola çıkarak, katı-sıvı ekstraksiyon tekniği ile yemeklik sıvı yağlarda bulunan Cu (II), Cd (II) ve Pb (II) un önderiştirilmesi ve AAS ile tayini için bir yöntem geliştirildi. Bu yöntem, yağda bulunan Cu (II), Cd (II) ve Pb (II) un, ZnPDC kullanılarak katı faza alınması ve civa (II) nitrat çözeltisiyle geri ekstrakte edilerek sulu fazdaki metal derişiminin FAAS (Alevli Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi) ve ETAAS (Elektrotermal Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi) ile ölçülmesine dayanmaktadır. Buna göre, son civa (II) nitrat çözeltisindeki Cu, Cd ve Pb derişimi FAAS için sırasıyla, 0.1 - 8 mg/L (r2=0.9994), 0.1 - 3 mg/L (r2=0.9979), 0.5-9 mg/L (r2=0.9994), ETAAS için sırasıyla, 2 - 10 mg/mL (r2=0.9957), 2 - 10 mg/mL (r2=0.9972), 2 - 7 mg/mL (r2=0.9991) arasında doğrusallık tespit edildi. Cu, Cd ve Pb için gözlenebilme sınırı sırasıyla FAAS için, 0.043 mg/L, 0.028 mg/L, 0.011 mg/L, ETAAS için, 2.95 mg/L, .94 mg/L, 2.83 mg/L ve tayin sınırı, FAAS için sırasıyla 0.171 mg/L, 0.074 mg/L, 0.279 mg/L, ETAAS için sırasıyla, 13.24 mg/L, 7.33 mg/L, 12.62 mg/L olarak hesaplandı. Metodun doğruluğu, bakır, kadmiyum ve kurşun içeren bir standart yağ (CONOSTAN) kullanılarak test edildi.Geliştirilen yöntem ile çeşitli yemeklik sıvı yağ örneklerinde Cu, Cd ve Pb tayini yapıldı.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/39358.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/27304

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [233]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.