Bazı gıda maddelerinde bulunan eser metallerin AAS ile tayini / Mehtap Yağan; Danışman Bekir Batı.
Özet
Bu çalışmada, suda ve organik çözeltilerde çözünmeyen çinko piperazinditiyokarbamat bileşiği (ZnPDC)sentezlendi ve bu katı bileşiğin, bazı eser metallerin zenginleştirilmesi ve ayrılması işlemlerinde kullanılabilirliği araştırıldı. Buradan yola çıkarak, katı-sıvı ekstraksiyon tekniği ile yemeklik sıvı yağlarda bulunan Cu (II), Cd (II) ve Pb (II) un önderiştirilmesi ve AAS ile tayini için bir yöntem geliştirildi. Bu yöntem, yağda bulunan Cu (II), Cd (II) ve Pb (II) un, ZnPDC kullanılarak katı faza alınması ve civa (II) nitrat çözeltisiyle geri ekstrakte edilerek sulu fazdaki metal derişiminin FAAS (Alevli Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi) ve ETAAS (Elektrotermal Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi) ile ölçülmesine dayanmaktadır. Buna göre, son civa (II) nitrat çözeltisindeki Cu, Cd ve Pb derişimi FAAS için sırasıyla, 0.1 - 8 mg/L (r2=0.9994), 0.1 - 3 mg/L (r2=0.9979), 0.5-9 mg/L (r2=0.9994), ETAAS için sırasıyla, 2 - 10 mg/mL (r2=0.9957), 2 - 10 mg/mL (r2=0.9972), 2 - 7 mg/mL (r2=0.9991) arasında doğrusallık tespit edildi. Cu, Cd ve Pb için gözlenebilme sınırı sırasıyla FAAS için, 0.043 mg/L, 0.028 mg/L, 0.011 mg/L, ETAAS için, 2.95 mg/L, .94 mg/L, 2.83 mg/L ve tayin sınırı, FAAS için sırasıyla 0.171 mg/L, 0.074 mg/L, 0.279 mg/L, ETAAS için sırasıyla, 13.24 mg/L, 7.33 mg/L, 12.62 mg/L olarak hesaplandı. Metodun doğruluğu, bakır, kadmiyum ve kurşun içeren bir standart yağ (CONOSTAN) kullanılarak test edildi.Geliştirilen yöntem ile çeşitli yemeklik sıvı yağ örneklerinde Cu, Cd ve Pb tayini yapıldı.