• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Kimya Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Uv ışınlarının çeşitli gıdalarda oluşturduğu serbest radikallerin ESR ile incelenmesi / Semiha Çakır; Danışman A. Nur Onar.

Tarih

1991

Yazar

Çakır, Semiha

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Sterilizasyon amacıyla kullanılan UV ışınlarının çeşitli gıdalarda oluşturduğu serbest radikaller ESR ile belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışmalar beş bölüm altında yürütülmüştür. Birinci bölümde ; dokuz çeşit tahıl ve baklagil örneğinin küçük parçaları ve ezilerek elde edilen tozlarının sudaki süspansiyonları ikinci bölümde ; ondokuz çeşit sebzenin kıyılmış küçük parçaları ve ezildikten sonra sıkılarak elde edilen özsuları ,Üçüncü bölümde ise yirmiiki çeşit meyvenin etkili kısımları ve sıkılarak elde edilen özsuları, ile sekiz çeşit kuru yemiş ve dört çeşit baharıtın tozları ayrı ayrı UV ışınları ile ışınlanmadan ve ışınlandıktan sonra oda sıcakllığında ve alçak sıcaklıklarda ESR ile incelenmiştir. İncelenen gıda örneklerinin ESR spektrumlarından ve hesaplanan ESR parametrelerinden gözlenen sinyallerin hangi radikallere ait oldukları belirlenmeye çalışılmıştır. Bundan başka; bu gıda örneklerinde gözlediğimiz bazı sinyallerin ışınlamayla ve sıcaklıkla nasıl değiştiği ve incelediğimiz örneklerden bazılarının çeşitli araştırmacılar tarafından Y-ışınları ile ışınlayarak aldıkları ESR spektrumlarında gözledikleri sinyaller ile bizim gözlediğimiz sinyaller arasında benzerliğin bulunup bulunmadığı da araştırılmıştır. Dördüncü bölümde ise ESR ile incelediğimiz 62 çeşit gıdada belirlenebilen serbest radikallerin bu gıdaların hangi bileşenindenve bu bileşenin hangi grubundan kaynaklandığının gösterilmesi için gıdaların ana bileşenleri olan bazı karbonhidrat, protein , yağ asitleri ve vitaminlerin UV ışınları ile ışınlanarak ESR spektrumları allınmıştır. Beşinci bölümde de gıdalardaki mikrobiyolojik bulaşmaları önlemek ve taşınmalarını kolaylaştırma amacıyla paketleme materyali olarak yaygın bir şekilde kullanılan polimerlerin (PET, PVC, PS) yapısındaki maddelerin temasta bulundukları çeşitli sulu gıdalara bu gıdalardaki maddelerin de polimerlerin yapısına geçip geçemiyecekleri ESR ile izlenebilen Amino-TEMPO maddesi kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/36620.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/27165

Koleksiyonlar

  • Doktora Tez Koleksiyonu [102]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.