Standardı olan bazı reçel çeşitlerinin bileşimi üzerinde araştırmalar / İlkay Tosun.
Özet
Bu araştırma , Samsun il merkezinde tüketime sunulan ve en çok tüketilen çilek , kayısı,vişne ,gül,incir,ayva reçellerinin kalitesini belirlemek , kimyasal özelliklerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma süresince Samsun'daki marketlerde bulunabilen farklı 10'ar adet çilek,kayısı,vişne,gül reçelleri ile 4 adet incir , 3 adet ayva olmak üzere toplam 47 reçel örneği üzerinde çalışılmıştır. Alınan reçel örneklerinde titrasyon asitliği (sitrik asit cinsinden) , pH, kül , kuru madde , çözünür katı madde , pektih , invert şeker , toplam şeker , sakkaroz miktarları ile koruyucu madde ve yapay boya tayinleri gibi kimyasal analizlerle ; doldurulma oranı, meyve oranı, taç yaprağı miktarı , çekirdek ve parçaları miktarı , sap ve çanak yaprak miktarı , brüt ve net ağırlık gibi fiziksel analizler yapılmıştır. Yapılan kimyasal analizler sonucunda pH değeri yönünden 47 örnekten %51.06 , çözünür katı madde miktarı açısından ise tüm örneklerin reçel standartlarında verilen değerlere uygun olduğu bulunmuştur. Uygulanan testler sonucunda bazı reçel örneklerinde yapay organik boya maddesi kullanıldığı , ancak herhangi bir koruyucu madde katılmadığı görülmüştür.
Koleksiyonlar
- Öksüz Koleksiyonu [714]