Farklı yöre ve çeşitlerden derlenen cevizlerin teknolojik özelliklerinin araştırılması / Hülya Akbaş; Danışman İsmet Şahin.
Özet
Bu çalışma değişik yörelerden derlenen 73 ceviz örneğinin teknolojik özellikleri üzerine çeşit ve yörenin etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Örnekler arasında randıman yönünden düşük değerler veren çeşitlerin oranı oldukça fazladır. Ancak örneklerin büyük çoğunluğunda yağ ve protein içeriği yüksek, karbonhidratların oranı düşük bulunmuştur. Örneklerin fiziksel ve kimyasal yapıları üzerine çeşitlerin olduğu kadar yörenin de etkili olduğu saptanmıştır. Bu durum özellikle mineral madde bileşiminde belirgin şekilde dikkati çekmiş ve tüm örneklerin demir ve sodyum miktarları kaynak bilgilere göre çok yüksek değerler vermiştir. Ekstrem özellikler gösteren 10 örnekte gerçekleştirilebilen yağ asitleri analizi bulgularına göre linoleik asit yüksek değerler vermiş ve bu sonuç cevizin beslenme bakımından önemli bir besin maddesi olduğunu ortaya koymuştur.
Koleksiyonlar
- Öksüz Koleksiyonu [714]