• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Fizik Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Fizik Ana Bilim Dalı
  • Doktora Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bazı moleküller adsorblatılmış ve iyon değiştirilmiş zeolitlerin epr ile incelenmesi / Fatih Ucun; Danışman Fevzi Köksal.

Tarih

1996

Yazar

Ucun, Fatih

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu çalışmada sentetik type 3A,4A,5A,13X ve doğal heulandite ve clinoptilolite zeolitlerine geçiş metal iyonu su kompleksleri bazı gaz molekülleri adsorblatılarakve katı ve sıvı hal reaksiyonu ile katyonik pozisyonlara iyon yerleştirilerek EPR ile incelendi.İlk olarak zeolitlere VO(H2O)5+2 ve Mn(H2O)6+2 kompleksleri adsorblatılarak farklı tür zeolitlerdeki su moleküllerinin durumu tartışıldı. Küçük gözenek çaplı sentetik zeolitlerde oda sıcaklığında bile hem hareketli hem de hareketsiz su tabakalarının bulunmasına rağmen büyük gözenek çaplı sentetik ve doğal heulandite ve clinoptilolite zeolitlerinde yalnızca hareketli su tabakalarının bulunduğu tespit edildi. İkinci kısımda type 5A zeoliti SO2 ve CO2 gazları emdirilerek bu moleküllerin yerleşim durumları tartışıldı ve SO2 nin zeolitik yüzeylerde SO2 iyonu olarak tutulmasına karşın CO2 in zeolitik gözenekleri doldurduğu yani SO2 adsorbe edilirken CO2absorbe edildiği belirlendi. Son kısımda ise katı ve sıvı hal reaksiyonuyla Cu+2 ve Cr+5 iyonlarının yüzeyden itibaren yer değiştirerek zeolitlerdeki katyonik pozisyonlara yerleştikleri gözlendi. Her iki hal ile iyonların koordinasyon durumları tartışşıldı. Cr+3 ün yükseltgenerek Cr+5 dönüştüğü tespit edildi. Cu+2 için katı hal reaksiyonu ile kordinasyon yapısı kare piramidal iken sıvı hal reaksiyonuyla oktehedral olduğu tespit edildi. Cr+5 için ise her iki hal ile koordinasyon yapısının kare piramidal olmasına rağmen zeolitik yapıdaki 27Al(I=5/2)dan gelen aşırı ince yapı yarılması verip vermemesine göre zeolitlerde iki farklı yerleşim durumu önerildi.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/36758.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/26371

Koleksiyonlar

  • Doktora Tez Koleksiyonu [90]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.