• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Biyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Biyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Karadeniz bakır işletmeleri ve Samsun azot fabrikalarından çıkan zehirli gazların çevrenin kültür bitkileri ve doğal bitki üzerine olan etkileri / Kazım Ermiş.

Tarih

1985

Yazar

Ermiş, Kazım

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Özet

Bu araştırma Samsun İli'nin 14 km doğusunda kurulmuş olan SAİ ve KBİ'nin çevresinde yapıldı. Araştırma (1984-1985) yıllarının çeşitli vegetasyon devrelerinde periyodik olarak arazide sürdürüldü. Samsun-Ordu karayolunun kuzey ve güney kesimleri, Gelemen Çiftliği, Çarşamba Ovasının batı ve kuzey kesimleri ,Aşağı Çinik,Yukarı Çinik , Tekkeköy ve Andyeri'nde gezi ve gözlemlere devam edildi. Adı geçen kuruluşların (SAİ ve KBİ) bacalarından çıkan gazların çevredeki doğal ve kültür bitki örtüsü üzerinde zararlı olduğu görüldü. Kuruluşların bacalarından SO2,HF,NO,NO2 (NxOx),NH3,H2S gazları havaya verilmektedir. Baca gazları özellikle bitkilerin yapraklarında etkili olmaktadır. Bu etki gazın çeşidine göre değişmektedir. Monokotiledonlarda yapraklar ucundan başlayıp orta ve dip kısımlarına doğru, beyazlayıp veya değişik renkler olarak kurumaktadır. Dikotiledon bitki yapraklarının damar araları beyazlaşmakta veya kenarlarından değişik renkle alarak kurumaya başlamaktadır. Yaprak ayasında delikler, kahverengi, kahverengimsi siyah yanık ve lekeler görülmektedir. Tütün ve çeşitli sebzeler , meyveler baca gazlarından etkilenmektedir. Bu iki kuruluş zarar alanlarındaki çiftçilere her yıl milyonlarca tazminat ödemektedir. Doğal bitki örtüsü üzerinde de baca gazları etkilidir.En çok Datura stramonium,Rubus frutticosus, Gramineae familyasına ait bazı tür ve Scirpus sp. gibi bitkilerde zarar görüldü. Bitki türlerinin zararlı gazlara karşı duyarlılıklarının farklı olduğu tesbit edildi. Kültür ve doğal bitki türlerinden bazıları adı geçen zararlı gazlar karşısındaki duyarlılıklarına göre ; çok duyarlı , orta derecede duyarlı ve dayanıklı olmak üzere sınıflandırıldı. Doğal bitki türlerinin genel olarak kültür bitkilerine göre zararlı gazlara karşı daha dayanıklı oldukları söylenebilir.

Bağlantı

http://libra.omu.edu.tr/tezler/9908.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/25964

Koleksiyonlar

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [277]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Politika | Rehber | İletişim |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

İstatistikler

Google Analitik İstatistiklerini Görüntüle

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Politika || Kütüphane || Ondokuz Mayıs Üniversitesi || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.