Taksol verilmiş farelerde (mus musculus) koenzim Q'nun karaciğer radikal süpürücü enzim aktiviteleri üzerine etkisinin araştırılması / Gökhan Çokşen; Danışman Emine Dıraman
Özet
Bu çalışmada, taksol verilmiş farelerin (Mus musculus) karaciğer radikal süpürücü enzim aktiviteleri üzerine antioksidan koenzim Q’nun etkisi karşılaştırmalıolarak araştırılmıştır.Koenzim Q, tüm yaşayan hücrelerin mitokondri iç zarında bulunan elektrontaşıyıcı bir moleküldür. İndirgenmiş formu olan ubikinol, zincir kırıcı bir antioksidanolarak davranarak ya da bir başka antioksidan olan ?-tokoferol’ün (E vitamini) geridönüşümünü sağlayarak lipid peroksidasyonunu düşürmektedir.Taksol, başlıca göğüs kanseri tedavisinde kullanılan bir antikanser ilacıdır.Bu çalışmada, ağırlıkları 27-52 gr. arasında değişen 64 adet fare kullanıldı.Hayvanlar; koenzim Q, taksol, taksol+koenzim Q ve kontrol olmak üzere 4 grubaayrıldı. Her bir grup enjeksiyon sonrası kesim saatlerine göre 4 alt gruba ayrıldı (4, 8,12 ve 24. saatler). Fareler enjeksiyon öncesi 24 saat aç bırakıldıktan sonra, koenzim Qve taksol belirtilen dozlarda intraperitonal olarak verildi. Kontrol grubuna ise herhangibir madde verilmedi. Hayvanlar belirtilen saatlerde servikal dislokasyonlaöldürüldükten sonra karaciğerlerinden doku örnekleri alındı. Sonra bu örneklerin Lowrymetodu ile total protein, malondialdehit (MDA) miktarları ile katalaz (CAT) veglutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktiviteleri ölçüldü.Bulgular değerlendirildiğinde; tek başına koenzim Q verilen grubun karaciğerCAT ve GSH-Px aktivitelerinde inhibisyonlar gözlendi, MDA miktarının diğer tümgruplardan tüm saat dilimlerinde düşük olduğu görüldü. Koenzim Q, taksol ile birlikteverildiğinde GSH-Px ve CAT aktivitelerinde inhibisyonlar gözlendi fakat bunlaristatistiksel olarak anlamlı değildi. Ayrıca taksol ve koenzim Q birlikte verildiğinde,MDA seviyesi tüm saatlerde kontrol grubundan yüksek ölçüldü fakat sonuçlaristatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05).Sonuç olarak, koenzim Q’nun karaciğer radikal süpürücü enzim aktiviteleriüzerine olumlu etkileri olduğu ve lipid peroksidasyonunu düşürdüğü söylenebilir.