• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Biyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Biyoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Taksol verilmiş farelerde (mus musculus) koenzim Q'nun karaciğer radikal süpürücü enzim aktiviteleri üzerine etkisinin araştırılması / Gökhan Çokşen; Danışman Emine Dıraman

Date

2011

Author

Çokşen, Gökhan

Metadata

Show full item record

Abstract

Bu çalışmada, taksol verilmiş farelerin (Mus musculus) karaciğer radikal süpürücü enzim aktiviteleri üzerine antioksidan koenzim Q’nun etkisi karşılaştırmalıolarak araştırılmıştır.Koenzim Q, tüm yaşayan hücrelerin mitokondri iç zarında bulunan elektrontaşıyıcı bir moleküldür. İndirgenmiş formu olan ubikinol, zincir kırıcı bir antioksidanolarak davranarak ya da bir başka antioksidan olan ?-tokoferol’ün (E vitamini) geridönüşümünü sağlayarak lipid peroksidasyonunu düşürmektedir.Taksol, başlıca göğüs kanseri tedavisinde kullanılan bir antikanser ilacıdır.Bu çalışmada, ağırlıkları 27-52 gr. arasında değişen 64 adet fare kullanıldı.Hayvanlar; koenzim Q, taksol, taksol+koenzim Q ve kontrol olmak üzere 4 grubaayrıldı. Her bir grup enjeksiyon sonrası kesim saatlerine göre 4 alt gruba ayrıldı (4, 8,12 ve 24. saatler). Fareler enjeksiyon öncesi 24 saat aç bırakıldıktan sonra, koenzim Qve taksol belirtilen dozlarda intraperitonal olarak verildi. Kontrol grubuna ise herhangibir madde verilmedi. Hayvanlar belirtilen saatlerde servikal dislokasyonlaöldürüldükten sonra karaciğerlerinden doku örnekleri alındı. Sonra bu örneklerin Lowrymetodu ile total protein, malondialdehit (MDA) miktarları ile katalaz (CAT) veglutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktiviteleri ölçüldü.Bulgular değerlendirildiğinde; tek başına koenzim Q verilen grubun karaciğerCAT ve GSH-Px aktivitelerinde inhibisyonlar gözlendi, MDA miktarının diğer tümgruplardan tüm saat dilimlerinde düşük olduğu görüldü. Koenzim Q, taksol ile birlikteverildiğinde GSH-Px ve CAT aktivitelerinde inhibisyonlar gözlendi fakat bunlaristatistiksel olarak anlamlı değildi. Ayrıca taksol ve koenzim Q birlikte verildiğinde,MDA seviyesi tüm saatlerde kontrol grubundan yüksek ölçüldü fakat sonuçlaristatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05).Sonuç olarak, koenzim Q’nun karaciğer radikal süpürücü enzim aktiviteleriüzerine olumlu etkileri olduğu ve lipid peroksidasyonunu düşürdüğü söylenebilir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/74603.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/25766

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [277]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.