• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Samsun'da mısır ekim alanlarındaki yabancı ot florasının belirlenmesi ve mısır ve soya'nın karışık ekim sisteminde domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.)'nın verime etkisi / Aynur Özduman; Danışman Hüsrev Mennan

Date

2005

Author

Özduman, Aynur

Metadata

Show full item record

Abstract

2003-2004 yılları arasında yürütülen bu çalışmanın amacı, Samsun ili mısır ekim alanlarında görülen yabancı ot türlerinin belirlenmesi ve domuz pıtrağının (Xanthium strumarium L.) farklı yoğunluklarının mısır ve soyanın karışık ekimine etkisinin belirlenmesidir.Yapılan 138 sürvey çalışması sonucunda 18 farklı familyaya ait 31 yabancı ot türü saptanmıştır.Saptanan bu türlerden 4 tanesi monokotiledon, 26 tanesi dikotiledon ve 1 tanesi ise tohumsuz bitkidir. Rastlama sıklığı açısından %90.57 oranıyla domuz pıtrağı (X.strumarium) ilk sırayı alırken bunu %89.85 ile tarla sarmaşığı (Convolvulus arvensis L.), %81.15 ile köpek üzümü (Solanum nigrum L.), %79.71 ile sirken (Chenopodium album L.), %78.99 ile şeytan elması (Datura stramonium L.) ve %78.98 ile imam pamuğu (Abutilon theophrastii Medik.) takip etmiştir.Mısırın soya fasülyesi ile karışık ekimi ürünlerin kapama ekimlerine göre LER değeri açısından karşılaştırıldığında daha avantajlı bulunmuştur.2003-2004 yılında mısır-soya için LER değeri 1.05, 1.22 olarak kapama ekim değerlerinden yüksek olduğu saptanmıştır.Domuz pıtrağının (X.strumarium) farklı yoğunlukları ile ortalama verim kayıpları regrasyona tabi tutulduğunda yabancı ot yoğunluğu arttıkça verimde linear bir azalma meydana geldiği belirlenmiştir.Buna göre mısır için ürün kaybı denklemi y=3.6156x + 34.555, soya için y=1.6113x + 28.28 şeklinde elde edilmiştir.

URI

http://libra.omu.edu.tr/tezler/17129.pdf
https://hdl.handle.net/20.500.12712/25566

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [107]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Policy | Guide | Contact |

DSpace@Ondokuz Mayıs

by OpenAIRE

Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

Statistics

View Google Analytics Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Policy || Library || Ondokuz University || OAI-PMH ||

Ondokuz Mayıs University, Samsun, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
Ondokuz University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Ondokuz Mayıs:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.