Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDemirsoy, Hüsnü
dc.contributor.authorMacit, İdris
dc.date.accessioned2020-07-21T21:21:35Z
dc.date.available2020-07-21T21:21:35Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/12462.pdf
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/25442
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2008en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 12462en_US
dc.description.abstractBu araştırma 2005-2006 yıllarında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çınarlık deneme alanında yürütülmüştür. Çalışmada Karadeniz Bölgesi doğal florasından selekte edilen ve 1999 yılında deneme alanına dikilen 17 karayemiş (Prunus laurocerasus L.) tipinden üstün özelliklere sahip olanlar seçilmiştir. Tiplerin seçiminde tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır. Tartılı derecelendirmede gövde kesit alanına verim (g/cm2), ağaç başına verim (kg/ağaç), meyve ağırlığı, meyve eti/çekirdek oranı, tat, suda çözünebilir toplam kuru madde içeriği (SÇKM), burukluk, meyvenin görünüşü, meyvenin bir örnekliği, salkımdaki meyve sayısı ve erkencilik gibi kriterler kullanılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda 61 K 04, 61 K 03, 28 K 02, 28 K 10 karayemiş tiplerinin diğerlerinden daha üstün olduğu belirlenmiştir. Çalışmada ümitvar olarak belirlenen 4 tipin, her iki deneme yılında (2005 ve 2006) elde edilen sonuçların ortalamalarına göre gövde kesit alanına verimleri 45-150 g/cm2; ağaç başına verimleri 4,20-15,20 kg; meyve ağırlıkları 3,48-4,81 g; meyve eti çekirdek oranları 5,23-7,78; suda çözünebilir toplam kuru madde içerikleri %14,00-16,95 arasında bulunmuştur. Denemede incelenen karayemiş tiplerinin fenolojik özellikleri ile ümitvar olarak belirlenen tiplerin diğer bazı özellikleri de belirlenmiştir.en_US
dc.format48 y. : tablo ; 30 sm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKarayemiş (Prunus laurocerasus L.)en_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS M152k 2008en_US
dc.titleKaradeniz Bölgesi karayemiş (prunus laurocerasus L.) seleksiyonu II. aşama / İdris Macit ; Danışman Hüsnü Demirsoyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]


Bu öğenin dosyaları:

DosyalarBoyutBiçimGöster

Bu öğe ile ilişkili dosya yok.

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster