Karadeniz Bölgesi karayemiş (prunus laurocerasus L.) seleksiyonu II. aşama / İdris Macit ; Danışman Hüsnü Demirsoy
Özet
Bu araştırma 2005-2006 yıllarında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çınarlık deneme alanında yürütülmüştür. Çalışmada Karadeniz Bölgesi doğal florasından selekte edilen ve 1999 yılında deneme alanına dikilen 17 karayemiş (Prunus laurocerasus L.) tipinden üstün özelliklere sahip olanlar seçilmiştir. Tiplerin seçiminde tartılı derecelendirme metodu kullanılmıştır. Tartılı derecelendirmede gövde kesit alanına verim (g/cm2), ağaç başına verim (kg/ağaç), meyve ağırlığı, meyve eti/çekirdek oranı, tat, suda çözünebilir toplam kuru madde içeriği (SÇKM), burukluk, meyvenin görünüşü, meyvenin bir örnekliği, salkımdaki meyve sayısı ve erkencilik gibi kriterler kullanılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda 61 K 04, 61 K 03, 28 K 02, 28 K 10 karayemiş tiplerinin diğerlerinden daha üstün olduğu belirlenmiştir. Çalışmada ümitvar olarak belirlenen 4 tipin, her iki deneme yılında (2005 ve 2006) elde edilen sonuçların ortalamalarına göre gövde kesit alanına verimleri 45-150 g/cm2; ağaç başına verimleri 4,20-15,20 kg; meyve ağırlıkları 3,48-4,81 g; meyve eti çekirdek oranları 5,23-7,78; suda çözünebilir toplam kuru madde içerikleri %14,00-16,95 arasında bulunmuştur. Denemede incelenen karayemiş tiplerinin fenolojik özellikleri ile ümitvar olarak belirlenen tiplerin diğer bazı özellikleri de belirlenmiştir.