Yazar "Aykut, Umut" için listeleme
-
Bazı yağ yerine geçen maddelerin beyaz peynir üretiminde kullanımı / Umut Aykut; Danışman Fehmi Yazıcı
Aykut, Umut (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003)Bu çalışmada, üç farklı yağ oranına sahip (%, 0.5, 1.25, 2.25) sütlere dört farklı oranda (0, 0.5, 1, 1.5) yağ yerine geçen madde (Simplesse®) katılmış ve bu sütlerden beyaz peynir üretilmiştir. Deneme üç tekerrürlü olarak ... -
Farklı yöntemlerle immobilize edilmiş ?-galaktosidazın galaktooligosakkarit sentezi üzerine etkisi / Umut Aykut ; danışman Hasan Temiz
Aykut, Umut (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)Bu çalışmada, galaktooligosakkarit üretimi için Kluyveromyces lactis kaynaklı ?-Galaktosidaz serbest formda ve iki farklı yöntemle immobilize edilerek kullanılmıştır. Araştırmanın amacı galaktooligosakkarit üretimi için ... -
The fatty acid levels and physicochemical properties of herby brined cheese, a traditional Turkish cheese
Temiz, Hasan; Tarakci, Zekai; Aykut, Umut; Turhan, Sadettin (Wiley, 2009)In this study, some gross chemical compositions and fatty characteristics of herby cheeses were investigated. In the present study, the cheeses used as materials were collected from 10 different plants. The cheeses were ... -
Influence of Wild Garlic on Color, Free Fatty Acids, and Chemical and Sensory Properties of Herby Pickled Cheese
Tarakci, Zekai; Temiz, Hasan; Aykut, Umut; Turhan, Sadettin (Taylor & Francis Inc, 2011)The effect of wild garlic herb (Allium sp.) on color, free fatty acids, chemical and sensorial properties of Herby-Pickled cheese were investigated during ripening. Analyses were carried out on 2, 30, 60, and 90 days of ... -
The partial purification and properties of pepsin obtained from Turkey proventriculus
Temiz, Hasan; Aykut, Umut; Okumus, Emin; Turhan, Sadettin (Korean Soc Biotechnology & Bioengineering, 2007)In this study, pepsin from turkey proventriculus was purified, and its biochemical properties examined. Initially, the turkey proventriculus (stomach) was mixed with 10% NaCl (1:2, w/v) and extracted by centrifugation to ... -
Partial purification of pepsin from turkey proventriculus
Temiz, Hasan; Okumus, Emin; Aykut, Umut; Dervisoglu, Muhammet; Yazici, Fehmi (Springer, 2008)In the present study, turkey proventriculus (stomach) was mixed with 10% NaCl (1:2 w/v) and extracted by centrifugation to produce crude extract. The partial purification of the extract was carried out by using Sephadex ... -
Samsun ve yöresinde süt endüstrisi
Yazıcı, Fehmi; Aykut, Umut; Dervişoğlu, Muhammet (2003)Bu çalışmada, merkez ve ilçelerinde 13 süt işletmesi ve 7 süt toplama merkezinde düzenlenen anket ile Samsun'daki süt sektörünün durumu araştırılmıştır. Elde edilen verilerden; Samsun'da profesyonel anlamda sütçülük yapan ... -
Shelf life of Turkish whey cheese (Lor) under modified atmosphere packaging
Temiz, Hasan; Aykut, Umut; Hursit, Abdulkadir K. (Wiley, 2009)In this study, the shelf life of Lor cheese stored under different atmosphere compositions was assessed and compared. Lor cheeses were held in four different atmospheres containing: vacuum packaging (VP), 40% CO2/60% N-2, ...