Samsun Yöresi Halk Oyunları Ezgilerinin Makam, Usûl ve Oyun-Ezgi Uyumu Yönünden Müzikal Analizi - Demir, Hakan (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu çalışma, Samsun yöresi halk oyunları müziklerinin makamsal ve ritmik açıdan ne tür özellikler taşıdığının tespiti, Oyun-Ezgi uyumlarının nasıl oluştuğuna cevap araması ve bu noktadan hareketle Samsun halk oyunları müziklerinin özellikle Oyun- Ezgi açısından sorunlarını gidermeye yönelik çözüm önerileri geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Samsun Yöresinde oynanan 13 (onüç) oyun tespit edilmiş, makam ve usul analizleri yapılmış, bu analizlerden hareketle oyun-ezgi uyumları tespit edilerek elde edilen veriler gruplandırılmış, tablo ve grafik halinde sunulmuştur. Bunların yanı sıra, araştırmaya konu teşkil eden Samsun yöresi ile ilgili bilgiler verilmiş ve Samsun yöresi halk oyunlarının karakteristik yapıları incelenmiştir. Bu araştırma sistematik veri toplama ve analiz etmeye yönelik olarak yapılmıştır. Betimsel ve tarihsel modeller işlenerek istatistiklere niceliksel (ampirik) olarak yaklaşılmıştır.

This study has been carried out to determine the features of folk dances music in the Samsun region in terms of the maqam and rhythmic aspects, and to search for answers to how the Dance-Melody harmonies were formed, and from this viewpoint, to develop solutions to solve the problems of Samsun folk dance music especially in terms of Dance-Melody. For this purpose, 13 (thirteen) dances played in Samsun Region have been determined, maqam and rhythm analyzes have been performed, from these analyzes, the data obtained by determining dance-melody harmonies has been grouped, presented in tables and graphs. In addition, information on Samsun region, which is the subject of the research, has been given and the characteristic structures of folk dances in Samsun region have been examined. This research has been conducted intended for collecting and analyzing systematic data. Descriptive and historical models have been processed and statistics have been approached quantitatively (empirically).
The Musical Analysis of Samsun Region Folk Dances Melodies in Terms of Maqam, Rhythm and Dance-Melody Harmony
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2019
Libra Kayıt No: 127764
Keywords: Halk Bilimi (Folklor); Müzik; Ezgi; Halk Oyunları; Makamlar; Müzik; Müzik Dizileri; Müzik Eserleri; Müzikal; Oyunlar; Samsun; Usul; Folklore; Music; Melody; Folk Dances; Modes; Music; Music Series; Music Works; Musical; Games; Samsun; Rhythm; TEZ YÜK LİS D369s 2019