4-Nitro-2'-Hidroksi-5'-Bu+-Azobenzen'in Analitik Özelliklerinin İncelenmesi - Tanrıverdi, Gülay (My University, 1993)
Bu çalışmada 4-bu -fenol ile 4-nitrobenzendiazonyum klorürün kenetlenmesinden elde edilen 4-nitro-2'-hidroksi-5'-bu -azobenzen(NHBA) 'nın 1 13 yapısı UV/Vis, İR, H-NMR, C-NMR spektrumları ve elementel analiz ile araştırıldı. NHBA 'nın etil alkol, asetik asit, otoluidin, asetonitril, aseton, karbontetraklorür, dimetil sülf oksit, N,N-dimetil asetamid, dimetil formamit, diklormetan, piridin, kloroform gibi bazı yaygın organik çözücüler ve ayrıca değişik pH ortamlarındaki çözünürlüğü, doygun çözeltileri hazırlanarak incelendi. Suda ve düşük pH 'larda çözünmeyen, ancak kuvvetli bazik ortamda çözünebilen NHBA'nın asidik bir madde olduğu sonucuna varıldı. 3 Izopropanol içinde 10 M'lık çözeltisi hazırlanan maddenin, 0,05 M1 lık tetrabutil amonyum hidroksid (TBAH) ile potansiyometrik titrasyonunda -9 asitlik sabiti K = 9,269x10 olarak belirlendi, a Izopropanol çözücüsü için asitlik ve bazlık skalaları hazırlandı. -9 Asitlik skalası üzerinde K = 9,269x10 değerinin zayıf asidik bölgeye düşmesi nedeniyle NHBA'nın, izopropanol ortamında zayıf asidik bir madde olduğu sonucuna varıldı.

IV ABSTRACT In this study the structure of 4-nitro-2'-hydroxy-5' bu -azobenzene (NHBA) obtained as a product of the coupling between 4-bu -phenol and 1 13 4-nitrobenzene diazonium has been studied using UV-Vis, IR, H-NMR, C-NMR techniques and elemental analysis. The solubility of NHBA in common organic solvents such as ethyl alcohol, acetic acid, o-toluidine, acetonitrile, acetone, carbon tetrachlo ride, dimethyl sulfoxide, N,N-dimethyl acetamide, dimethyl formamide, dichloromethane, pyridine and chloroform was investigated. In addition, by preparing saturated solutions of the compound, the solubility was searched in different pH ranges. It is concluded that the molecule should be acidic in character due to the insolubility of NHBA in water at low pH values. The acidity constant, K, of the substance was determined as -9 -3 9,269x10 from potentiometric titration of a 10 M NHBA solution in _2 isopropanol with a 5x10 M tetrabutyl ammonium hydroxide (TBAH) solution. Acid-base scales for solvent isopropanol were prepared. The value, -9 K = 9,269x10, falls to the weak acidity region on the acid-scale, a Therefore, NHBA shows an acid character in isopropanol intermediate but not strong.
Keywords: Kimya; Azobenzen; Boyar Maddeler; Nitrobenzendiazonyum; Chemistry; Azobenzene; Dyestuffs; Nitrobenzenediazonium