Kronik Maksiller Sinüzitli Hastalarda Bakteriyolojik Araştırma - Konakçı, Gürhan (Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tıp Fakultesi, 1988)
ÖZET Ameliyat öncesinde naz of ar inks ve her ilci orta meatus tanı ameliyat esnasında da maksiller sinüsten kültürler alınarak 50 kronik maksiller sinüzitli hastada bakteriyolojik araştırma ya - pılmıştır.50 hastanın 54 maksiller sinüsüne Caldwell-Luc ope - rasyonu uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bakteriyolojik bulgular gözden geçirildiğinde j - îîazofarinks kültürlerinde. 35 hastada üreme olmamıştır» Üreme olan 15 hastada ise en fazla streptokok üremiştir ($> 22 ), - Her iki orta meatustan alman kültürlerde c/o 80 oranında üreme olmuştur. Staf.aureus koagülaz (+) ($ 25 ), staf.epidermi- dis ($ 15 ) ve staf.hemolitikus ($ 8 ) en fazla üreden stafilo - kok türleridir, fo 60 oranında stafilokok üremesinin yanış ıra fo 11 oranında da streptokoklar üremiştir. - Operasyon sırasında 54 maksiller sinüsten alınan kültür lerde f0 94«44 oranında üreme olmuştur. Stafilokok ( fo 42.3 ), streptokok ($ 29.4 ) ve pnömokok ($ 5.5 ) sıklıkla izole edilen bakterilerdir. Nazof arinks, orta meatus! maksiller sinüs kültür sonuç larının birbirleriyle ilişkileri gözden geçirildiğinde : - Kaz of ar inks kültür sonuçları t orta meatus ve maksiller sinüs kültür sonuçları ile karşılaştırıldığında herhangi bir bak teriyolojik ilişki saptanmamıştır.43 - 31 kültür numunesinde males iller sinüs ile aynı taraf arta meat usta ayna tür bakteri üremiştir (f0 57 »4 ). 12» s inde ise farklı tür 'bakteri üremiştir ($> 22.2 ). Aralarındaki kore lasyona bakıldığında ki kare = 4.67 ve P< 0.05 gibi bir değer elde edilmiş ve istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. - Maksiller sinüs ile aynı taraf orta meatusta aynı tür bakteri üremesine, üremeyenlere kıyasla yüzdeler arası farkın anlamlılık testi uygulandığında z=5«03 ve P< 0,0001 gibi bir değer elde edilerek istatistiksel olarak ileri derecede anlam lı bulunmuştur. Pnömokoklar hariç diğer maksiller sinüste üreyen tüm bakterilere yapılan antibiyogram sonucunda arnikasın, sefale tin, trimetoprim-teulfametoksazol, gentamisin, sefaperazon ve seftriakson'un en fasla hassas antibiyotikler olduğu tesbit edilmiştir. Sonuç olarak maksiller sinüste üreyen aerob bakteriler genelde literatürle uyumlu bulunmuştur. Maksiller sinüs ile aynı taraf orta meatus kültürlerinde üreyen bakteriler arasın da istatistiksel olarak anlamlı bir bakteriyolojik korelasyon tesbit edilmiştir. Bu nedenle kronik maksiller sinüzitli has talarda orta meatus kültürlerinde elde edilecek sonucun maksil ler sinüs bakteriyolojisi hakkında fikir vereceği kanısına va rılmıştır. Antibiyogram sonuçları ile hastaların daha- önceden sık lıkla kullandıkları antibiyotikler karşılaştırıldığında,. t r ime- toprinwsulfametoksazol hariç diğer antibiyotiklerin hastaların49 tedavisinde etkili olmadıkları saptanmıştır. Bu sebeple kronik maksiller sinüzit tedavisinde maksiller sinüste yüksek insidans- da üreyen bakteriler gözönünde tutularak hastalara etkili anti biyotikler verilmelidir»
Tez (tıpta uzmanlık) –Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1988
Libra Kayıt No: 7702
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Bakteriyolojik Teknikler; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat); Maksiller Sinüzit; Bacteriological Technics; Maxillary Sinusitis; TEZ TIP K82k