Samsun’da Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinin İlkbahar Geç Donlarından Etkilenme Derecelerinin Belirlenmesi - Köse, Bülent; Ateş, Seda; Çelik, Hüseyin (My University, 2014)
Bağcılık yapılacak alanların belirlenmesinde iklim faktörlerinin önemi büyüktür. Birçok bölgede ilkbahar geç donları bazı yıllar önemli miktarlarda ekonomik kayıplara neden olmaktadır. 2014 yılı Mart ve Nisan aylarında ülkemizin pek çok bölgesinde don olayları yaşanmıştır. Samsun sahil kuşağı Karadeniz Bölgesi iklimine sahip olsa da bazı yıllar meydana gelen geç donlar ürünlerde ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu araştırmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi kampüs alanında bulunan Araştırma ve Uygulama Bağındaki bazı üzüm çeşitlerinin ilkbahar geç donlarından etkilenme durumları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada erkenci üzüm çeşitlerinden biri olmasına rağmen Yalova İncisi geç donlardan en az zarar görürken, Çavuş ve Trakya İlkeren ise en fazla zarar gören üzüm çeşitleri olarak tespit edilmiştir.

Determining the climatic factors of viticultural areas have great importance. The late spring frost cause significant amount of economic losses in some years in many of areas. In March and April of 2014 has experienced frost damage in many parts of our country. Although Samsun coastal zone has the Black Sea region climate, in some years late spring frost causes economic losses in some important products. In this study, several grape varieties grown in the research and application vineyard located in The Ondokuz Mayıs University Campus area have studied to determine the frost damage by the late spring frost. In the present study, Yalova İncisi, one of the early grape variety has at least frost damage, çavuş and Trakya İlkeren grape varieties has the most frost damage.
Determination of Late Spring Frost Affections on Some Grape Varieties Grown in Samsun
Keywords: Ziraat Mühendisliği