Publication:
Raman Spektroskopisinin Et Kalitesi ve Güvenliğinin Belirlenmesinde Kullanımı

dc.contributor.authorTurhan, Sadettin
dc.contributor.authorOz, Fatih
dc.contributor.authorSoyocak, Hılal
dc.date.accessioned2025-12-11T01:49:10Z
dc.date.issued2023
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Atatürk Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractEt ve ürünlerinin güvenliği ve kalitesi, insan beslenmesi, sağlığı ve yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir. Son yıllarda et endüstrisinin hızlı büyümesi ayrıca beslenme ve gıda güvenliğine olan ilginin artması, gıdaların işleme ve depolama sırasında hızlı bir şekilde analiz edilmesi zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Geleneksel analiz tekniklerinin, zaman alıcı, pahalı, örneklere zarar veren ve profesyonel operatörlere ihtiyaç duyan bazı dezavantajları bulunmaktadır. Günümüzde Raman spektroskopisi (RS), parmak izi potansiyeli, özgüllüğü, hızı, tahribatsız ve taşınabilir olması nedeniyle et ve ürünlerinin analizinde giderek daha fazla ilgi görmektedir. Bu derleme çalışması, RS tekniğinin prensibini ve tarihsel gelişimini, çeşitli RS tekniklerinin özelliklerini ve RS’nin et kalitesi ve güvenlik analizindeki son gelişmelere ve uygulamalara genel bir bakışını özetlemektedir. Ayrıca RS’nin et endüstrisindeki mevcut zorlukları ile gelecekteki eğilimler hakkında da bilgi sunmaktadır.en_US
dc.identifier.doi10.15237/gida.GD23116
dc.identifier.endpage1393en_US
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.issue6en_US
dc.identifier.startpage1379en_US
dc.identifier.trdizinid1213705
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.15237/gida.GD23116
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1213705/raman-spektroskopisinin-et-kalitesi-ve-guvenliginin-belirlenmesinde-kullanimi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/46648
dc.identifier.volume48en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectAnalitiken_US
dc.subjectGörüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisien_US
dc.subjectSpektroskopien_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectUygulamalıen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleRaman Spektroskopisinin Et Kalitesi ve Güvenliğinin Belirlenmesinde Kullanımıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files