Publication:
Azotlu Gübrelemenin Kaba Yemlerde Nitrat Düzeylerine Etkisi

dc.contributor.advisorAydın, İbrahim
dc.contributor.authorAlgan, Duygu
dc.date.accessioned2020-07-21T21:44:23Z
dc.date.available2020-07-21T21:44:23Z
dc.date.issued2012
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2012en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 68833en_US
dc.description.abstractAzotlu gübrelemenin kaba yemlerde nitrat düzeylerine etkisini belirlemeyi amaçlayan bu araştırma, 2010 ? 2011 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama, Mera Uygulama ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün Ambarköprü istasyonunda olmak üzere 3 ayrı yerde yürütülmüştür. Araştırma Tesadüf Bloklar Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada, karışık ekim, mera otu ve silajlık mısır denemelerinde nitrat değerleri, mineral madde içeriği, ham protein oranları ve K/(Ca+Mg) oranları incelenmiştir.Araştırmada nitrat değerleri, karışık ekimde 315 ? 1571 ppm, mera otunda 740 ? 2888 ppm, yeşil materyalde 511 ? 1739 ppm ve silajlık mısırda 300 ? 1279 ppm arasında değişmiştir.Ca, K, Mg ve P içerikleri sırasıyla, karışık ekimde 7.63 ? 9.66 g kg-1, 14.35 ? 21.11 g kg-1, 1.84 ? 2.33 g kg-1 ve 3.31 ? 3.88 g kg-1, mera otunda 4.00 ? 9.96 g kg-1, 24.45 ? 27.95 g kg-1, 1.31 ? 2.47 g kg-1 ve 3.42 ? 3.57 g kg-1 ve silajlık mısırda 3.07 ? 3.77 g kg-1, 2.50 ? 3.53 g kg-1, 2.40 ? 2.83 g kg-1 ve 1.30 ? 1.50 g kg-1 arasında olmuştur.Kuru otlarda tetani riskini belirleyen K/(Ca+Mg) oranının 2.2'den düşük olması nedeniyle, karışık ekim ve silajlık mısırda tetani riski görülmemektedir. Mera otunda bu değer N10 dozunda kritik seviyededir. Yüksek azot uygulamasında, mera otunda K/(Ca+Mg) oranlarının kritik seviyede olması nedeniyle tetani riski oluşabileceği kanısına varılmaktadır.Denemelerin ham protein oranları karışık ekimde 101.36 ? 144.41 g kg-1, mera otunda 89.07 ? 137.37 g kg-1, silajlık mısırda ise 40.50 ? 53.37 g kg-1 arasında olmuştur.Samsun ekolojik koşullarında yürütülen 3 farklı denemeden elde edilen verilere göre, karışık ekimde N15 ve N20 dozu, mera otunda N5, N10, N15 ve N20 gübre dozu ve silajlık mısırda yeşil materyal ve silajında ise N20 gübre dozu nitrat içeriğinde önemli artışlar meydana getirmiştir. Bu alanlarda hayvan sağlığı açısından vejetasyondaki bitki türleri ve oranları, iklim şartları ve toprak özellikleri gibi faktörler dikkate alınarak azotlu gübreleme yapılması önem taşımaktadır.
dc.description.abstractThis study, which aims to determine the effects of nitrogen (N) fertilization on nitrate accumulation in forages, was conducted at Ondokuz Mayis University Agricultural Faculty Research and Application Center and Ambarköprü Research Station of Blacksea Agricultural Research Institute during 2010 and 2011 years. The study was designed according to the Random Blocks Experimental Design with 3 replications. Nitrate value, mineral material contents, crude protein and K/(Ca+Mg) ratios were examined in mixed sowing, pasture hay and corn silage experiments.Nitrate values were found as 315-1571 ppm in mixed sowing, 740 ? 2888 ppm in pasture hay, 511 ? 1739 ppm in gren material and 300 ? 1279 ppm in corn silage.Ca, K, Mg and P contents were changed between 7.63 ? 9.66 g kg-1, 14.35 ? 21.10 g kg-1, 1.86 ? 2.33 g kg-1 and 3.30 ? 3.80 g kg-1 in mixed sowing, 4.03 ? 9.96 g kg-1, 24.5 ? 27.9 g kg-1, 1.30 ? 2.46 g kg-1 and 3.40 ? 3.60 g kg-1 in pasture hay and 3.10 ? 3.80 g kg-1, 2.50 ? 3.50 g kg-1, 2.40 ? 2.80 g kg-1 and 1.30 ? 1.50 g kg-1 in corn silage, respectively.There has not been seen a tetany risk in mixed sowing and corn silage due to the lower K/(Ca+Mg) ratios than 2.2. This value was N10 dose the critical level in pasture hay. K/(Ca+Mg) ratios above critical threshold indicate the the tetany risk in pasture hay.Crude protein ratios were found as 101.36 ? 144.40 g kg-1 in mixed sowing, 89.06 ? 137.33 g kg-1 in pasture hay and 40.5 ? 53.4 g kg-1 in corn silage.It has been concluded that significant increases in nitrate levels were determined by using N15 and N20 doses in mixed sowing, N5, N10, N15, N20 doses in pasture hay and N20 dose in gren material and corn silage. With respect to animal health, plant species and ratios, climatical conditions and soil characteristics should be taken into consideration in case of fertilization of these areas.en_US
dc.formatVII, 66 y. : şekil, çizelge ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage78
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=rcbWnuqW6HxCZ_98ARapgtyheRHCUTcMoXNEPkqE6pY9k60gb1mLAJ7f1I2Sepaj
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/68833.pdf
dc.identifier.yoktezid324499
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectNitrat Tayini
dc.subjectNitrate Determinationen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS A316a 2012en_US
dc.titleAzotlu Gübrelemenin Kaba Yemlerde Nitrat Düzeylerine Etkisi
dc.titleEffects of Nitrogen Fertilization on Nitrate Levels in Foragesen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files