Publication:
Tarımsal Kökenli Atıkların Yavaş Pirolizinden Elde Edilen Biyoçarların Karakterizasyonu

dc.contributor.authorGülser, Coskun
dc.contributor.authorDennis,
dc.date.accessioned2025-12-11T01:49:09Z
dc.date.issued2023
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractBiyoçar kavramı, modern anlamda sürdürülebilir atık kullanımı ve toprak kaynakları yönetimine katkı sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Biyoçarın kalitesi elde edildiği hammaddenin özellikleri ve bileşimi tarafından belirlenir. Bu çalışmanın amacı çay atığı, buğday samanı, fındık zurufu ve çeltik kavuzu atıklarından biyoçar üretmek ve üretilen biyoçarların özelliklerini belirlemektir. Organik atıkların 450°C'de 2 saat süreyle pirolizi sonucunda biyoçarlar elde edilmiştir. Biyoçarlara ait verim, pH, elektriksel iletkenlik, katyon değişim kapasitesi, değişebilir katyonlar (kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum), azot, fosfor, kül içeriği, toplam karbon, C:N oranı, alkalinite, su tutma kapasitesi ve mikro element (demir, bakır, manganez ve çinko) içerikleri belirlenmiştir. Biyoçar türleri arasındaki önemli karakteristik farklılıkların elde edildikleri hammadde türlerinin bir fonksiyonu olduğu sonucuna varılmıştır. Fındık zurufu (FZB) biyoçarının besin tutma kapasitesi ve alkalinitesinin diğerlerine oranla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Buğday samanı biyoçarının (BSB) en yüksek su tutma kapasitesine, çay atığı (ÇAB) biyoçarının en düşük C:N oranına, çeltik kavuzu (ÇKB) biyoçarının ise en yüksek kül içeriğine sahip olduğu bulunmuştur. Elde edilen tüm biyoçar çeşitlerinin, bitki besin kaynağı olmalarının yanı sıra toprak kalitesini iyileştirici düzenleyiciler olarak kullanılma potansiyellerine sahip oldukları belirlenmiştir.en_US
dc.identifier.doi10.33409/tbbbd.1383845
dc.identifier.endpage121en_US
dc.identifier.issn2146-8141
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage111en_US
dc.identifier.trdizinid1214008
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.33409/tbbbd.1383845
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1214008/tarimsal-kokenli-atiklarin-yavas-pirolizinden-elde-edilen-biyocarlarin-karakterizasyonu
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/46641
dc.identifier.volume11en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofToprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYeşilen_US
dc.subjectSürdürülebilir Bilim ve Teknolojien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.titleTarımsal Kökenli Atıkların Yavaş Pirolizinden Elde Edilen Biyoçarların Karakterizasyonuen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files