Publication: Damla ve Karık Sulama Yöntemlerinin Farklı Su Açıklarının Domates Yetiştiriciliğinde Verim ve Kaliteye Etkileri ile Sulama Randımanlarının Karşılaştırılması: Çorum İli Örneği
Abstract
Bu araştırmada Çorum bölgesinde, tarla şartlarında üretimi yapılan domates bitkisinde en uygun sulama suyu miktarları ve sulama aralıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Sulama suyu miktarlarının belirlenmesinde toprak nemi azalması yönteminden faydalanılmıştır. Araştırmada, damla ve karık sulamada 4 farklı su düzeyi ( Ry=%15, Ry=%30, Ry=%45 ve Ry=%60) çalışılmıştır. Su düzeylerinin bitki büyüme ve verim parametreleri üzerine olan etkileri incelenmiş, ayrıca sulama yöntemlerine göre bitki su tüketim miktarları arasındaki farklılıklar değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda sulama suyu miktarları ve sulama düzeylerinin domates verimi üzerinde istatistiksel anlamda önemli bir etkisi olduğu anlaşılmıştır. Sulama deneme konularına göre mevsimlik bitki su tüketim değerleri 318.60–355.05 mm arasında değişim göstermiş ve en düşük bitki su tüketim değerleri damla sulama yönteminden elde edilmiştir. Domates bitkisi verimi ise sulama deneme konularına göre 561.85–851.82 kg/ha arasında değişmiştir. Sonuç olarak; Çorum bölgesi tarla şartlarında üreticilere domates bitkisi için en uygun sulama yönteminin damla sulama olduğu ve kullanılabilir su tutma kapasitesinin %30'u harcandığında sulama yapılması gerektiği önerilmektedir.
This study aimed to determine the most suitable irrigation water amounts and irrigation intervals for tomato plants produced under field conditions in the Çorum region. The soil moisture reduction method was used to determine irrigation water amounts. In the study, 4 different water levels (Ry=%15, Ry=%30, Ry=%45 and Ry=%60) were studied in drip and furrow irrigation. The effects of water levels on plant growth and yield parameters were examined, and the differences between plant water consumption amounts according to irrigation methods were evaluated. As a result of the study, it was understood that irrigation water amounts and irrigation levels had a statistically significant effect on tomato yield. Seasonal plant water consumption values varied between 318.60–355.05 mm according to irrigation trial subjects, and the lowest plant water consumption values were obtained from the drip irrigation method. Tomato plant yield varied between 561.85–851.82 kg/ha according to irrigation trial subjects. As a result; It is recommended to producers that the most suitable irrigation method for tomato plants in the field conditions of the Çorum region is drip irrigation and that irrigation should be done when 30% of the usable water holding capacity is used.
This study aimed to determine the most suitable irrigation water amounts and irrigation intervals for tomato plants produced under field conditions in the Çorum region. The soil moisture reduction method was used to determine irrigation water amounts. In the study, 4 different water levels (Ry=%15, Ry=%30, Ry=%45 and Ry=%60) were studied in drip and furrow irrigation. The effects of water levels on plant growth and yield parameters were examined, and the differences between plant water consumption amounts according to irrigation methods were evaluated. As a result of the study, it was understood that irrigation water amounts and irrigation levels had a statistically significant effect on tomato yield. Seasonal plant water consumption values varied between 318.60–355.05 mm according to irrigation trial subjects, and the lowest plant water consumption values were obtained from the drip irrigation method. Tomato plant yield varied between 561.85–851.82 kg/ha according to irrigation trial subjects. As a result; It is recommended to producers that the most suitable irrigation method for tomato plants in the field conditions of the Çorum region is drip irrigation and that irrigation should be done when 30% of the usable water holding capacity is used.
Description
Keywords
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
75
