Publication:
Karadeniz Bölgesi Bazı Yerel Koyun Irklarında Kuyruk Yağı Yağ Asitleri Profilinin Belirlenmesi

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Çalışmada Karadeniz Bölgesinde yetiştirilmekte olan Artlı, Çepni, Karayaka ve Of ırkında 6 aylık yaştaki erkek kuzuların kuyruk yağı yağ asitleri kompozisyonları içerikleri ve yağ asidi miktarları incelenmiştir. Artlı, Çepni, Karayaka ve Of ırkı için sırasıyla kuyruk yağında doymuş yağ asitleri içeriği; %52.08±1.188, %51.66±1.093, %42.67±1.522; %52.92±1.219 olarak, tekli doymamış yağ asitleri içeriği aynı sırayla %33.25±0.676, %33.12±0.694, %33.07±1.553 ve %32.34±1.341 olarak bulunmuştur. Çoklu doymamış yağ asitleri içerikleri ise aynı sırayla %0.76±0.240, %1.20±0.428, %0.64±0.074 ve % 0.87±0.102 olarak bulunmuştur. Sağlık açısından olması istenen yağ asitleri Artlı ırkı kuzularda %46.94±1.813, Çepni’de %51.03±0.891, Karayaka’da %51.51±1.017 ve Of ırkı kuzularda %49.51±0.489 olarak belirlenmiştir. Yağ asitleri kompozisyonunda çoklu doymamış yağ asitleri bakımından en yüksek oran Çepni ırkında ve en düşük oran ise Karayaka ırkında tespit edilmiştir. Yağ asitleri içeriğinin ırklar arasında ve ırklar içerisinde önemli farklılıklar taşıdığı saptanmıştır.

Description

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi

Volume

36

Issue

2

Start Page

221

End Page

226

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By