Publication:
Türkiye’de Biberde Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesi

dc.contributor.authorBaltacı, Abdullah
dc.contributor.authorDeligöz, İlyas
dc.contributor.authorUzunoğulları, Nesrin
dc.contributor.authorYilmaz, Nazli Dide Kutluk
dc.contributor.authorÇelik, Nejla
dc.contributor.authorÖzdemir, Sabriye
dc.date.accessioned2025-12-11T01:50:01Z
dc.date.issued2023
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempT.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığı,T.C. Tarım Ve Orman Bakanlığıen_US
dc.description.abstractBiber (Capsicum annuum L.)’de çok sayıda virüs enfeksiyona neden olmakta ve önemli ürün kayıplarına yol açmaktadır. Bu çalışma kapsamında, 2018 yılında Türkiye biber üretiminin büyük bir bölümünün gerçekleştirildiği Antalya, Manisa, Çanakkale, Samsun ve Bursa illerinde biber yetiştirilen alanlardan virüs-benzeri simptom sergileyen 616 adet biber örneği toplanmıştır. Bu örnekler daha sonra Alfalfa mosaic virus (AMV), Cucumber mosaic virus (CMV), Impatiens necrotic spot virus (INSV), Pepper mild mottle virus (PMMoV), Potato virus Y (PVY), Tobacco etch virus (TEV), Tobacco mosaic virus (TMV), Tomato chlorotic spot virus (TCSV), Tomato mosaic virus (ToMV) ve Tomato spotted wilt virus (TSWV) poliklonal antiserumları kullanılarak Double antibody sandwich-enzyme linked immunosorbent assay (DAS-ELISA) yöntemi ile test edilmiştir. Test sonuçlarına göre örneklerin % 55’inin TSWV, % 22.2’sinin CMV, %0.5’inin PMMoV, %0.5’inin PVY ve %0.3’ünün ise AMV ile tekli enfekteli olduğu belirlenmiştir. İncelenen örneklerin % 6.5’inin ise birden fazla virüs ile karışık enfekteli olduğu tespit edilmiştir. Karışık enfeksiyonlu örnekler içerisinde en yaygın olarak TSWV+CMV ikili enfeksiyonuna (% 4.5) rastlanılırken, bunu sırası ile; TSWV+PVY (% 0.6), TSWV+PMMoV (% 0.5), PMMoV+CMV (% 0.3) izlemiştir. Ayrıca, test edilen örneklerde TSWV+CMV+PVY (% 0.3) ve TSWV+CMV+PMMoV (% 0.2) üçlü karışık enfeksiyonu belirlenmiştir. Bununla birlikte, çalışmada test edilen biber örneklerinin hiçbirisinde ToMV, TMV, TEV, TCSV ve INSV tespit edilememiştir. Bu çalışmada tespit edilen PMMoV, Ege ve Marmara Bölgesi için ilk kayıt niteliğindedir.en_US
dc.identifier.doi10.7161/omuanajas.1127465
dc.identifier.endpage130en_US
dc.identifier.issn1308-8750
dc.identifier.issn1308-8769
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage117en_US
dc.identifier.trdizinid1208033
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.7161/omuanajas.1127465
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1208033/turkiyede-biberde-enfeksiyon-olusturan-viruslerin-belirlenmesi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/46702
dc.identifier.volume38en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofAnadolu Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectVirolojien_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.titleTürkiye’de Biberde Enfeksiyon Oluşturan Virüslerin Belirlenmesien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files