Publication:
Kesim Öncesi Aç Bırakma Süresince İçme Suyu ile Nişasta, Sakkaroz veya Glikoz Verilen Etlik Piliçlerin Bazı Et ve Karaciğer Kalite Özellikleri

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Bu çalışma, kesim öncesi aç bırakma süresince içme suyu ile mısır nişastası, sakkaroz veya glikoz verilen etlik piliçlerin bazı et ve karaciğer parametrelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini Ross 308 ırkı 200 adet kesim yaşına (42 gün) gelmiş etlik piliç oluşturmuş ve çalışma tesadüf parselleri deneme desenine göre 4 tekerrürlü 5 muamele grubu olarak planlanmıştır. Deneme süresince (10 saat) kontrol grubuna (K) yem ve su verilirken, aç bırakma grubuna (AÇB) sadece saf su verilmiştir. Glikoz (G), sakkaroz (S) ve nişasta (N) gruplarına da bu maddelerden biri ilave edilen (%0.3) su verilmiştir. Deneme sonunda kesim özellikleri, ette renk (L*: Parlaklık, a*: Kırmızılık, b*: Sarılık), pH, su tutma kapasitesi (STK), besin madde bileşimi, karaciğerde renk ve besin madde bileşimi, kan plazmasında glikoz, trigliserid, kolesterol, total lipid ve kan ürik asit azotu parametrelerini belirlemek için her tekerrürden 1 erkek 1 dişi olmak üzere toplam 40 hayvan kesilmiştir. Renk ve pH değerleri kesimden 45 dakika sonra (ilk değer) ve 24 saat sonra (son değer) olmak üzere 2 defa ölçülmüştür.Kesim öncesi aç bırakma, K grubuna göre canlı ağırlık kaybına neden olmuştur (P<0.01). G grubunun çanlı ağırlık kaybı AÇB grubundan daha yüksek bulunmuştur (P<0.01). AÇB grubunun su tüketimi K grubuna göre daha düşük bulunmuştur (P<0.05). Karkas randımanı bakımından K grubu muamele gruplarından daha düşük (P<0.01), sindirim sistemi ağırlığı bakımından ise daha yüksek değere sahip olmuştur (P<0.01). Göğüs eti ilk (kesimden sonra 45. dakikada ölçülen) b* değeri K grubunda diğer gruplarından (P<0.05), son (kesimden sonra 2. saatte ölçülen) b* değerleri ise S ve K gruplarında, N grubundan daha yüksek bulunmuştur (P<0.01). Göğüs eti son a* değeri N grubunda AÇB grubundan daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Göğüs eti Chroma değeri bakımından K ve S grupları diğer gruplara göre daha düşük değere sahip olmuştur (P<0.05). K grubuna göre muamele gruplarının göğüs eti renginde meydana getirdiği değişim (?D) ilk değer bakımından N grubunda G grubundan, son değer bakımından ise N grubu AÇB ve G grubundan daha yüksek değere sahip olmuştur (P<0.05). İçme suyuna sakkaroz veya glikoz ilavesi but eti ilk b* değerini kontrol grubuna göre düşürmüştür (P<0.01). But eti son Hue açısı değeri K grubunda AÇB grubundan daha düşük bulunmuştur (P<0.05). N grubunun but eti son ?D değeri diğer muamele gruplarından daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Muameleler göğüs eti pH değerinde bir farklılık meydana getirmezken (P>0.05), içme suyuna sakkaroz ilavesi K ve N grubuna göre but etinin ilk pH değerini düşürmüş (P<0.01), son pH değerini yükseltmiştir (P<0.05). Kontrol grubunun karaciğer ilk L* değerleri N, G ve AÇB gruplarından daha yüksek (P<0.01), S grubunun değeri ise AÇB, N ve G gruplarından daha düşük bulunmuştur (P<0.01). Kırmızılık (a* değeri) bakımından S grubu K ve AÇB gruplarından (P<0.05), b* değeri bakımından ise diğer gruplardan daha düşük bulunmuştur (P<0.01). Kontrolün karaciğer son L* değerleri muamele gruplarından daha yüksek (P<0.01), S grubunun değeri ise diğer muamelelerden daha düşük bulunmuştur (P<0.01). S grubunun son b* ve ?D değeri diğer gruplardan sırasıyla daha düşük ve daha yüksek bulunmuştur (P<0.05). Kan glikoz, ürik asit azotu ve ürik asit seviyesi bakımından S grubu, K grubundan daha düşük bulunurken (P<0.05), trigliserit değeri bakımından K grubu diğer gruplardan daha yüksek bulunmuştur (P<0.01). AÇB grubundan elde edilen etin ham yağ içeriğinin diğer gruplardan daha düşük olduğu saptanmıştır (P<0.05).Mevcut çalışmanın sonuçları, içme suyuna farklı karbonhidrat ilavelerinin, aç bırakmanın neden olduğu canlı ağırlık kaybını engellemede nispeten yetersiz kaldığını ve et kalitesi ile ilgili tüm ölçümler üzerine aynı doğrultuda ve kararlılıkta etki etmediğini göstermiştir.
This research was conducted to determine the meat and liver parameters of broiler provided corn starch, saccarose or glucose supplementation through drinking water during pre-harvest feed withdrawal. On day 42, 200 broilers (Ross 308) were allocated randomly to five treatments consisted of 4 replicates. Treatments consisted of: broilers fed the standard broiler diet (control), fasted broilers receiving only water (FW); 3 g L-1 glucose (G), saccarose (S) or corn starch (CS) supplemented water for the 10 h.Two birds (1 male and 1 female) (total 40 birds) were selected from each replicate pen and were slaughtered in order to determine the color characteristics (CIE L*=lightness, a*=redness, b*=yellowness), pH and water holding capacity (WHC) of breast and thigh meats, the color characteristics (CIE L*, a* and b*) of the liver and nutrient contents of carcass and liver, and some metabolites such as glucose, triglyceride, cholesterol, total lipid and uric acid of the blood plasma. The color and pH levels were measured twice, on 45 minute after the slaughter (first measurement) and 24 h after the slaughter (last measurement). Time off feed before the slaughter increased the live weight loss (live shrink) compared to the control (P<0.01). The live shrink of the G was higher than that of the FW (P<0.01). The water consumption of the FW was lower than that of the control (P<0.05). In terms of dressing percentage and gut weight, the control had a lower and a higher value (P<0.01) than the treatment groups, respectively. The first b* value of breast meat from the control was higher (P<0.05) than that from other groups, while the last b* values of breast meat from the S and control were higher than that from the CS (P<0.01). The last a* value of breast meat was higher for the CS than for the FW. The control and S were a lower than the other groups in terms of breast meat chrome value (P<0.05). Based on first measurement, the CS had a higher value than the G, while based on last measurement, it had a higher value than the FW and G in terms of the differences (?D) between the color of breast meat from broilers in the treatment groups and those in the control (P<0.05).The supplementation of saccarose or glucose to drinking water decreased the first b* value of thigh meat compared to the control (P<0.01). The last Hue angle of thigh meat in the control, was found lower than the FW (P<0.05). The last ?D of thigh meat in the CS was found higher than that of other treatments (P<0.05). While treatments had not an influence on the pH levels of breast meat (P>0.05), the supplementation of saccarose to drinking water decreased (P<0.01) the first pH level, and increased (p<0.05) the last pH level compared to the C and CS. The first L value of liver from the control was found higher than in the CS, G and FW (P<0.01), and that of the S was found lower than those of CS, G and FW (P<0.01). In terms of redness (a*), the S was lower than the control and FW (P<0.05), while in terms of b* value, it was lower than all other groups (P<0.01). The L* value of the control and the S was higher than that of other groups and other treatments, respectively (P<0.01). The ?D and the last b* value of liver decreased by the S compared to other treatments (P<0.01), while the blood glucose, uric acid nitrogen and uric acid contents (P<0.05) decreased by the S compared to the control. The blood triglyceride level of the control birds was higher than other treatment birds (P<0.01). The fat content of carcass decreased by the FW compared to other groups (P<0.05).The results of the current study indicated that the supplementation of carbohydrate was relatively insufficient in preventing the loss of live weight resulted from pre-harvest time off feed and had equally and consistency effects on the all quality characteristics of the meat.

Description

Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2008
Libra Kayıt No: 12506

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

57

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By