Publication:
Jersey İneklerinde Süt Verim Özelliklerine Ait Genetik ve Çevresel Parametrelerin Tahmini

dc.contributor.authorGürcan, Eser Kemal
dc.contributor.authorÇobanoğlu, Özden
dc.contributor.authorAbacı, Hasan Samet
dc.contributor.authorÇankaya, Soner
dc.contributor.authorKul, Ertuğrul
dc.date.accessioned2025-12-11T00:57:10Z
dc.date.issued2018
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi,Bursa Uludağ Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesi,Kırşehir Ahi Evran Üniversitesien_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, Türkiye’nin Samsun ilinde bulunan Karaköy Tarım İşletmesi’nde yetiştirilen Jersey ineklerinin test günü süt verimi (TGSV), laktasyon süt verimi (LSV), 305- gün süt verimi (305-GSV), süt yağ oranı (YO) ve süt protein oranı (PO) için genetik parametre ve çevresel faktörleri tahmin etmektir. Veriler, 2011 ve 2013 yılları arasında buzağılamış 170 baş ineğin 279 süt verim kaydından elde edilmiştir. Laktasyon sırası, buzağılama mevsimi ve buzağılama yılı sabit faktörler olarak dikkate alınmıştır. Kalıtım derecesi, eklemeli genetik varyans ve fenotipik varyans, bireysel hayvan modelinde MTDFREML ile tahmin edilmiştir. Varyans analiz sonuçları, YO hariç, TGSV, LSV, 305-GSV, YO ve PO üzerine laktasyon sırası ve buzağılama yılının etkilerinin istatistiksel olarak önemli olduğunu göstermiştir (P<0.05). Ancak, buzağılama mevsimi TGSV, LSV, 305-GSV, YO ve PO’nı etkilememiştir. TGSV, LSV, 305-GSV, YO ve PO için kalıtım dereceleri sırasıyla 0.38, 0.30, 0.28, 0.19 ve 0.36 olarak tahmin edilmiştir. TGSV, LSV, 305-GSV, YO ve PO için tekrarlama dereceleri ise 0.35 ile 0.45 arasındadır. Sonuçlar, bu özelliklerin bu sürüde Jersey sığırların genetik olarak iyileştirilmesinde bir seleksiyon kriterleri olarak kullanılabileceğini göstermektedir.en_US
dc.identifier.doi10.29136/mediterranean.403500
dc.identifier.endpage315en_US
dc.identifier.issn2528-9675
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage310en_US
dc.identifier.trdizinid397171
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29136/mediterranean.403500
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/397171/estimation-of-genetic-and-environmental-parameters-for-milk-traits-in-jersey-cows
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/40317
dc.identifier.volume31en_US
dc.language.isoenen_US
dc.relation.ispartofMediterranean Agricultural Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectGenetik ve Kalıtımen_US
dc.subjectVeterinerliken_US
dc.titleJersey İneklerinde Süt Verim Özelliklerine Ait Genetik ve Çevresel Parametrelerin Tahminien_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files