Publication: Artvin İli Camili Yöresi Yerel Elma Çeşitlerinin Pomolojik ve Fenolojik Özellikleri
Loading...
Date
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Abstract
Türkiye elmanın doğal yetişme alanlarından biridir. Elma yetiştiriciliği genel olarak tüm Türkiye yayılmıştır. Türkiye Dünya ve Avrupa elma üretiminde 2.889.000 ton ile önemli bir paya sahiptir. Bu nedenle Türkiye'de değişik yörelerde büyük bir elma çeşitliliği bulunmaktadır. Bu yörelerden biri Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Camili'dir. Camili Türkiye'deki tek biosfer rezerv alanıdır. Camili çiçeklenme periyodu, olgunlaşma zamanı ve farklı meyve kalitesiyle çok farklı özellikleri olan büyük bir elma gen kaynağına sahiptir. Bu çalışma Camili yöresindeki elmaların meyve ağırlığı, meyve sertliği, titre edilebilir asit içeriği, suda çözünebilir kuru madde içeriği gibi meyve özelliklerini ve hasat gibi fenolojik dönemlerini belirlemek için yapılmıştır. Denemeye alınan genotiplerde meyve ağırlığı 36,6-224,2 g; meyve sertliği 5,3-10.1 kg/cm2, titre edilebilir asit içeriği % 0,21-1.54 ve suda çözünebilir kuru madde içeriği % 9,2-13,7 arasında değişmiştir. Denemeye alınan elma çeşitlerinin hasat tarihleri ise 30 Temmuz-23 Kasım arasında olmuştur. Denemede, değerlendirilen özellikler bakımından 'Bağ elması', 'Büyük Bağ elması', 'Güzel elma', 'Yeşil Güzel elması', 'Yeşil Demir elması' ve 'Beyaz Amasya elması' ümitvar bulunmuştur.
Turkey is one of natural growing areas of apples. Apple growing areas in Turkey spread all Turkey. Turkey has a big share in World and Europe apple production with 2.889.000 tons. So, Turkey has got a diversity in apple in many of districts. One of the district is 'Camili' in Eastern Black sea Region in Turkey. 'Camili' is only biosphere reserve area in Turkey. 'Camili' has wide apple genotype resources, with very different characteristics such as time of bloom, early and late ripening and variable fruit quality. This study was carried out in order to determine some fruit characteristics such as fruit weight, firmness, titreable acid contents and soluble solid contents and important phenological periods such harvest of these apple genotypes in Camili district. In the examined genotypes fruit weights ranged from 36,6–224,2.0 g, fruit firmness ranged from 5,3-10.1 kg/cm2, titreable acid contents ranged from % 0,21-1.54 and soluble solid contents ranged from % 9,2-13.7. In the apple cultivars harvest date was in 30 July-23 November. 'Bağ elması', 'Büyük Bağ elması', 'Güzel elması', 'Yeşil Güzel elması', 'Yeşil Demir elması' and 'Beyaz Amasya elması' cultivars found as promising in terms of examined characteristics.
Turkey is one of natural growing areas of apples. Apple growing areas in Turkey spread all Turkey. Turkey has a big share in World and Europe apple production with 2.889.000 tons. So, Turkey has got a diversity in apple in many of districts. One of the district is 'Camili' in Eastern Black sea Region in Turkey. 'Camili' is only biosphere reserve area in Turkey. 'Camili' has wide apple genotype resources, with very different characteristics such as time of bloom, early and late ripening and variable fruit quality. This study was carried out in order to determine some fruit characteristics such as fruit weight, firmness, titreable acid contents and soluble solid contents and important phenological periods such harvest of these apple genotypes in Camili district. In the examined genotypes fruit weights ranged from 36,6–224,2.0 g, fruit firmness ranged from 5,3-10.1 kg/cm2, titreable acid contents ranged from % 0,21-1.54 and soluble solid contents ranged from % 9,2-13.7. In the apple cultivars harvest date was in 30 July-23 November. 'Bağ elması', 'Büyük Bağ elması', 'Güzel elması', 'Yeşil Güzel elması', 'Yeşil Demir elması' and 'Beyaz Amasya elması' cultivars found as promising in terms of examined characteristics.
Description
Tez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2015
Libra Kayıt No: 84726
Libra Kayıt No: 84726
Citation
WoS Q
Scopus Q
Source
Volume
Issue
Start Page
End Page
89
