Publication:
Gastrik Sıvının İndirekt Laboratuvar Kompozitlerinin Renk Değişimleri, Yüzey Pürüzlülükleri ve Yüzey Sertlikleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi

dc.contributor.advisorSaraç, Doç.dr. Y. Şinasi
dc.contributor.authorCengiz, Seda
dc.date.accessioned2020-07-21T21:59:53Z
dc.date.available2020-07-21T21:59:53Z
dc.date.issued2007
dc.departmentOMÜ, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalıen_US
dc.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsü / Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (doktora) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2007en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 12695en_US
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, gastrik sıvının farklı doldurucu oranlarına ve polimerizasyon yöntemlerine sahip dört indirekt laboratuvar kompozitinin renk değişimleri, yüzey pürüzlülükleri ve yüzey sertlikleri üzerindeki etkisini in vitro koşullarda değerlendirmektir. Bu amaçla indirekt laboratuvar kompozitlerinden disk şeklinde örneklerin elde edilmesi için 2x15 mm boyutlarında boşlukları bulunan teflon kalıp hazırlandı. Solidex, Sinfony, Tescera ve Adoro marka indirekt laboratuvar kompozitleri teflon kalıp içerisine yerleştirildi ve üretici firmaların tavsiyelerine göre hazırlanıp polimerize edildi. Her grup için 10 adet örnek hazırlandı. Polimerizasyon sonrası tüm örneklerin yüzeyleri 1500 gridlik zımpara ile düzeltildi ve kompozitlerin kendilerine ait polisaj materyalleri ile son polisajları yapıldı. Polisajları yapılan örnekler test işlemlerine kadar karanlık ortamda bekletildi. Örneklerin renk, sertlik ve pürüzlülük ölçümleri iki aşamada yapıldı. Bunun için daire şeklindeki örnekler A ve B şeklinde iki yüzeye ayrıldı. Gastrik sıvı uygulamadan önce örneklerin A yüzeylerinde kolorimetre cihazı ile renk, profilometre ile pürüzlülük ve Vickers mikro-sertlik cihazı ile sertlik ölçümleri yapıldı. Daha sonra örnekler ortalama pH' sı 1.14 olan gastrik sıvı içinde 24 saat bekletildi. Gastrik sıvı uygulamasının ardından örneklerin B yüzeylerinde renk, sertlik ve pürüzlülük ölçümleri aynı şekilde tekrarlandı. Elde edilen veriler tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Post Hoc Tukey testleri ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Çalışmanın sonucunda, gastrik sıvı dört indirekt laboratuvar kompozitinin rengini, yüzey pürüzlülüğünü ve sertliğini etkiledi. İleri GÖR hastalarında indirekt laboratuvar kompozitlerinin kullanımının uygun olmayacağı sonucuna varıldı.
dc.description.abstractThe aim of this in vitro study is to determine the effect of gastric juice on the color stability, surface roughness and surface micro-hardness of four different types of indirect laboratory-processed composites which have different filler contents and polymerization types. A teflon mold which was 15 mm in diameter and 2 mm thickness was used to fabricate the specimens. For each of the composites (Solidex, Sinfony, Tescera, Adoro), ten specimens were prepared according to the manufacturer?s recommendations. The standardized surfaces were obtained with grain 1500 abrasive paper after polymerization. One of the flat surfaces of specimens were polished according to their manufacturer?s recommendations and stored in dry dark environment until test procedures. The color stability, surface roughness and surface micro-hardness tests were applied to the half polished flat surface of each specimen (Surface A) by colorimeter, profilometer and Vickers micro-hardness tester respectively before subjecting the specimens to the simulated gastric juice for 24 hours. Then the same tests were applied on the other half of the polished flat surface of the specimens (Surface B). The descriptive data obtained were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA) and Post Hoc Tukey tests. The result of this study indicated that the gastric juice affected the color stability, surface roughness and surface micro-hardness of indirect laboratory-processed composites. Therefore, fabricating the indirect laboratory-processed composites are not appropriate choices for severe gastroesophageal reflux disease patients.en_US
dc.formatVIII, 69 y. : şekil ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage78
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=XohQ0H2mJnBfxLPsY8dG47P0wDflOlur2fAJgxG0M0wOekSC_sGuwagI2jXnBDT9
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/12695.pdf
dc.identifier.yoktezid195840
dc.language.isotren_US
dc.language.isotr
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US]
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectDentistryen_US
dc.subjectDiş Hekimliği
dc.subject.otherTEZ DOK C395g 2007en_US
dc.titleGastrik Sıvının İndirekt Laboratuvar Kompozitlerinin Renk Değişimleri, Yüzey Pürüzlülükleri ve Yüzey Sertlikleri Üzerindeki Etkilerinin İncelenmesi
dc.titleTo Investigate the Effect of Gastric Juice on the Color Stability, Surface Roughness and Microhardness of Indirect Laboratory-Processed Compositesen_US
dc.typeDoctoral Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files