Publication:
Farklı Kalsiyum Seviyelerinin Soyanın Verimi, Verim Özellikleri ve Kalitesine Etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

Farklı Kalsiyum Seviyelerinin Soya Fasulyesinin Verimi, Verim Özellikleri Ve Kalitesine Etkisi ÖZET Bu çalışmada, soyaya uygulanan farklı kalsiyum dozları (Ca (NC^) ve gübreleme yöntemlerinin verim, verim unsurları ve kalite özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemeler 1996 ve 1997 yıllarında Samsun'da Çarşamba ilçesinde (Karamustafalı Köyü çiftçi koşullarında) ve Ondokuz mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde saksılarda yürütülmüştür. Denemelerde May Tohumculuk Şirketince bölge ekolojisine önerilen A. 3935 soya çeşidi ile İsviçre Menşeli Hydro Firmasınca üretilen Ca(N0>3)2 gübresinin 5 farklı dozu (0, 3, 6, 9 ve 12 kg/da) kullanılmıştır. Tarla denemelerinde uygulanan farklı gübreleme yöntemleri arasında istatistîki anlamda bir farklılık bulunmamış, kalsiyum dozları ise tane, protein ve biyolojik verimleri, tohumların protein oranı, bin-tane ağırlıkları ve çimlenme hızlan üzerlerine olumlu; yağ oranı üzerine olumsuz yönde etkide bulunmuştur. Saksı denemelerinde de tarla denemelerine benzer sonuçlar alınmıştır. Artan kalsiyum uygulamalarıyla birlikte tane, biyolojik ve protein ve yağ verimleri, tohumların protein oranlan ve bin-tane ağırlıkları artmış, yağ oranı azalmıştır. Deneme sonuçlarına göre, kalsiyum uygulamalarındaki artış verim, verim unsurları ve kalite özelliklerini olumlu yönde etkilemiştir. Anahtar Kelimeler : Soya, gübreleme, kalsiyum
The Effect Of Different Calcium Levels On Yield, Yield Components And Quality Of Soybean ABSTRACT In this study, the effects of different fertilizing methods and Ca levels on yield and quality of soybean were investigated. Experiments were contucted out under the field conditions of farmers in Karamustafalı village, Çarşamba, Samsun, and in pots (in Samsun). In these experiments A. 3935 variety of soybean (well adapted to the ecological conditions of regions) was used and different fertilizing methods and 5 levels of Ca(N03)2 were studied. In field experiments there were no significant differences between different fertilizing methods. Ca levels had have positive effects on seed yield, protein yield, biological yield, the protein content of seeds, 1000-seed weigth and emerging time and negative effects on oil content of seeds. Similar results in pot experiments were obtained. The increases in Ca levels caused to increase the seed yield, biological yield, protein yield, oil yield, protein contets of seeds, 1000-seed weigth and to decrease in oil content of seeds. Key Words : Soybean, fertilizer, calcium

Description

Tez (yüksek lisans) –Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 1998
Libra Kayıt No: 31124

Citation

WoS Q

Scopus Q

Source

Volume

Issue

Start Page

End Page

84

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By