Publication:
Siyah Çayın Alüminyum İçeriği

dc.contributor.advisorKoca, İlkay
dc.contributor.authorYağcı, Zarife Özdemir
dc.date.accessioned2020-07-21T21:31:36Z
dc.date.available2020-07-21T21:31:36Z
dc.date.issued2017
dc.departmentOMÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Anabilim Dalıen_US
dc.departmentFen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.descriptionTez (yüksek lisans) -- Ondokuz Mayıs Üniversitesi, 2017en_US
dc.descriptionLibra Kayıt No: 116690en_US
dc.description.abstractSiyah çay dünyada yaygın olarak tüketilen içecekler arasındadır. Bu çalışma, ülkemizde üretilen siyah çaylarda ve bu çaylardan elde edilen demlerde alüminyum içeriğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bunun için Giresun, Rize ve Trabzon'da üretim yapan 3 siyah çay fabrikasından 3 farklı sürgün döneminde örnek alınmıştır. Ayrıca, deme geçen alüminyum içeriğini belirlemek için cam demlikte 4 farklı sürede (15, 30, 45 ve 60 dakika) çay demlenmiştir. Alüminyum içeriği indüktif olarak eşleştirilmiş plazma-atomik emisyon spektroskopi (ICP-OES) ile belirlenmiştir. Siyah çay yapraklarında alüminyum 8177.75±1167.76 mg/kg ile 15657.72±1060.05 mg/kg arasında belirlenmiştir. Çalışma sonunda, Trabzon iline ait örneklerin diğerlerine göre daha düşük alüminyum içerdiği, bunun da istatistiksel açıdan önemli (p<0.05) olduğu, sürgün dönemine göre içeriğin ise önemli ölçüde değişmediği (p>0.05) tespit edilmiştir. Deme geçen alüminyum içeriği üzerine demleme süresi önemli derecede (p<0.05) etkili olmuştur. Mayıs 2017, 63 sayfa Anahtar kelimeler: Çay, alüminyum, ağır metal
dc.description.abstractBlack tea is among the most common beverages in the world. This study was occured in order to determine aluminium content in black tea produced in Turkey and amount of aluminium transition into tea infusion. Therefore black tea samples were taken in three different harvest sesion from three black tea manufacturing companies in Giresun, Rize and Trabzon. Furthermore tea infusion were prepared using glass teapots in order to determine amount of aluminium in four different time (15, 30, 45 and 60 minutes). Aluminium content was determined by inductively coupled plasma optica (atomic) emission spectroscopy (ICP-OES). Amount of aluminum in black tea was found between 8177.75±1167.76 mg/kg and 15657.72±1060.05 mg/kg. At the end of this study the results were determined that aluminium content depending on harvest season was not changed significantly (p<0.05), although aluminium content of samples were taken in Trabzon are lower than the others and this result also is istatistically significant (p<0.05). Infusion time was dramatically effected (p<0.05) amount of transition into tea infusion. April 2017, 63 pages Keywords: Tea, aluminium, heavy metalen_US
dc.formatVIII, 49 y. : çizelge ; 30 sm.en_US
dc.identifier.endpage62
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=q3-d9QtLoVA2OMExHSkJpYOGLYFVxpmaxmjkZM0waInhsX3y9jMVs984eHFvGFrJ
dc.identifier.urihttp://libra.omu.edu.tr/tezler/116690.pdf
dc.identifier.yoktezid462898
dc.language.isotren_US
dc.publisherOndokuz Mayıs Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Mühendisliği
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subject.otherTEZ YÜK LİS Y12s 2017en_US
dc.titleSiyah Çayın Alüminyum İçeriği
dc.titleAluminium Content of Black Teaen_US
dc.typeMaster Thesisen_US
dspace.entity.typePublication

Files