Publication:
CRISPR/Cas9 Teknolojisi ve Gıda Alanında Kullanımı

dc.contributor.authorGücükoğlu, Ali
dc.contributor.authorBölükbaş, Ayşegül
dc.date.accessioned2025-12-10T23:22:02Z
dc.date.issued2022
dc.departmentOndokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.department-tempOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ondokuz Mayıs Üniversitesien_US
dc.description.abstractArtan dünya nüfusu ile birlikte, tarıma elverişli araziler azalmakta ve buna bağlı olarak gıda güvenliğine ilişkin endişeler artmaktadır. Bu endişelerin önüne geçmek için moleküler ıslah yöntemlerinin yanı sıra modern biyoteknolojik araçlarında kullanılması gerekmektedir. CRISPR/Cas9, bölgeye özgü nükleaz enzimini kullanarak çift sarmallı kırılmalar oluşturan genom düzenleme yöntemidir. Çiftlik hayvanlarında hastalıklara karşı direnç oluşturulması, verim özelliklerinin yükseltilmesi, bakteriyofajlara karşı dirençli başlangıç kültürlerinin (starter kültürler) elde edilmesi, tıp alanında kanser türleri ve kalıtsal hastalıkların elemine edilmesi, tarım alanında kuraklık ve zararlılara karşı daha dirençli ve yüksek verimli bitkilerin yetiştirilmesi için kullanılmaktadır. CRISPR/Cas9 teknolojisinin yasal mevzuat çerçevesinde ve bilimsel araştırmalar kontrolünde gerçekleştirildiğinde yararlı olacağı düşünülmektedir. Ancak teknolojik uygulamaların toplum üzerinde kolay kabul görmemesi ve yöntemin kullanımı konusunda etik tartışmalar devam etmektedir.en_US
dc.identifier.doi10.51753/flsrt.997899
dc.identifier.endpage42en_US
dc.identifier.issn2718-062X
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage36en_US
dc.identifier.trdizinid513755
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.51753/flsrt.997899
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/513755/crisprcas9-teknolojisi-ve-gida-alaninda-kullanimi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12712/35517
dc.identifier.volume3en_US
dc.language.isotren_US
dc.relation.ispartofFrontiers in Life Sciences and Related Technologies (Online)en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyolojien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleCRISPR/Cas9 Teknolojisi ve Gıda Alanında Kullanımıen_US
dc.typeArticleen_US
dspace.entity.typePublication

Files